Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Om Kunskapsguiden Innehållet

Innehållet

Kunskapsguiden.se är en nationell webbplats som samlar kvalitetssäkrad kunskap från flera myndigheter och andra aktörer. Här hittar du kunskap som kan ge stöd och vägleding för dig och din verksamhet.


På Kunskapsguiden hittar du sju sakområden: psykisk ohälsa, äldre, missbruk och beroende, barn och unga, funktionshinder, ekonomiskt bistånd samt våld. Inom varje område finns teman med information om olika ämnen. Där samlas kunskapsstödjande material som publikationer, filmer, webbutbildningar och poddar.

Här finns också praktisk vägledning för dig som arbetar med att utveckal evidensbaserad praktik inom socialtjänsten. Här får du introduktion om implementeringsstöd, standardiserade bedömningsmetoder och systematiskt uppföljning.

På Kunskapsguiden finns även Gemensam författningssamling avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. (HSLF-FS)

Socialstyrelsen är ansvarig utgivare av Kunskapsguiden, i samverkan med:
 • Folkhälsomyndigheten
 • Forte
 • Läkemedelsverket
 • Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU
 • Sveriges Kommuner och Regoiner, SKR
 • Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV

Läs mer om samverkansaktörerna

Hur tas innehållet fram?

Det redaktionella arbetet leds och utförs av Kunskapsguidens redaktion som finns på Socialstyrelsen. Redaktionen arbetar med struktur, innehåll och det tekniska utvecklingsarbetet.
På varje informationssida framgår vilken aktör som författat och faktagranskat innehållet. Det framgår dessutom vilka källor som använts för att ta fram innehållet. Datum visar när sidan senast är granskad så att du ska kunna värdera uppgifternas aktualitet.

Tipsa redaktionen eller lämna synpunkter

Tipsa gärna redaktionen om innehåll, länkar eller annan information som kan passa på Kunskapsguiden. Du kan också rapportera fel, lämna synpunkter eller ställa frågor om innehållet. Kontakta oss

Webbkarta

Webbkartan visar den hierarkiska strukturen. Du hittar webbkartan till höger i sidhuvudet på alla sidor. Webbkarta 

Olika sätt att hitta information på Kunskapsguiden

Det finns olika sätt att nå och hitta den information du söker.

Meny

Flikarna i toppmenyn visar Kunskapsguidens huvudområden:
 • Psykiska ohälsa
 • Äldre
 • Missbruk och beroende
 • Barn och unga
 • Funktionshinder
 • Ekonomiskt bistånd
 • Våld

Varje huvudområde har sin egen toppmeny indelad på:

 • Teman
 • Kunskapsstöd
 • Kurser & utbildningar
 • Aktuellt

I toppmenyn finns ytterligare två flikar som alla har egen struktur:

 • Evidensbaserad praktik- Evidensbaserad praktik
 • § - Gemensam författningssamling avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. (HSLF-FS)

Länkstig

Precis under toppmenyn finns en så kallad länkstig. Den visar var du befinner dig i den hierarkiska strukturen. När du befinner dig på den här sidan ser länkstigen exempelvis ut som nedan. För att komma till den överliggande sidan i strukturen så klickar du i detta fall på Om webbplatsen. Du kan också klicka på Start för att komma till startsidan.
Exempel på länkstig: Start/Om webbplatsen/Om innehållet

Högerspalt

En högerspalt finns på de flesta av Kunskapsguidens informationssidor. Där finns länkar till relaterad information och kunskapsstöd på Kunskapsguiden och/eller på externa webbplatser.

Sök

I sidhuvudet finns en sökruta med sökmotorn för hela webbplatsen. Den ger träffar på alla typer av innehåll som finns på Kunskapsguiden. Du hittar sökrutan till höger i sidhuvudet på alla sidor. Efter att du gjort din sökning kan du begränsa den. Mer om att söka på Kunskapsguiden

Länkar

Länkar till andra webbplatser öppnas i ny flik/nytt fönster.
Vill du länka till Kunskapsguiden från din arbetsgivares intranät eller externa webbplats? Kontakta redaktionen och berätta vad du vill göra så kan vi mejla en banner.

Så får du använda texter och bilder

Texter på webbplatsen omfattas av normal upphovsrätt. Det är självklart tillåtet att citera materialet så länge som Kunskapsguiden anges som källan. Du får däremot inte ändra i texterna eller använda dem, helt eller delvis, i något kommersiellt syfte utan skriftligt tillstånd.

Kontakta redaktionen om du har frågor om att använda materialet.

Bilder på Kunskapsguiden

Bilderna på Kunskapsguiden är upphovsrättsligt och skyddat material som kommer från olika bildbyråer. Modellerna på bilderna har gett sitt samtycke att förekomma i de sammanhang som finns på Kunskapsguiden. Modellerna som finns med på bilderna har dock inget att göra ​med innehållet på Kunskapsguiden.​​​​​

Prenumerera på nyheter från Kunskapsguiden via e-post

Välj ett eller fler områden du är intresserad av och få alla nyheter i samma nyhetsbrev.