Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Äldre Kunskapsstöd Statistik och uppföljningar Läkemedelsförsäljningen i Sverige – analys och prognos – april 2016

Läkemedelsförsäljningen i Sverige – analys och prognos – april 2016

Läkemedelsförsäljningen i Sverige – analys och prognos – april 2016 redovisar den årliga uppföljningen och utvärderingen av förändringar i läkemedelsförsäljningen. Rapporten är utgiven av Socialstyrelsen.

​Läkemedelsförsäljningen i Sverige – analys och prognos – april 2016 redovisar den årliga uppföljningen och utvärderingen av förändringar i läkemedelsförsäljningen. Det görs också en bedömning av den framtida kostnadsutvecklingen för läkemedelsförmånerna.

I rapporten förutspår Socialstyrelsen att läkemedelskostnaderna kommer att öka de närmaste åren. Ett antal faktorer är avgörande för utvecklingen:

  • Mängden läkemedel som används i Sverige fortsätter att öka på grund av en växande och åldrande befolkning.
  • Inom onkologin sker just nu ett skifte mot att fler läkemedel har en beredningsform som gör att de kan förskrivas inom förmånen, vilket driver upp förmånskostnaderna.
  • Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets arbete med värdebaserad prissättning är en faktor som bromsar kostnadsutvecklingen.
  • Ett flertal patent kommer att gå ut under perioden, vilket beräknas minska kostnaderna.

Läkemedelsförsäljningen i Sverige – analys och prognos – april 2016 är utgiven av Socialstyrelsen.

Läkemedelsförsäljningen i Sverige – analys och prognos – april 2016 på Socialstyrelsens webbplats

Hjälpte informationen på den här sidan dig?