Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll

Beskrivning

Vid benskörhet får benvävnaden mer hålrum, blir tunnare i strukturen och ben tätheten minskar. Benskörhet ger vanligtvis inga symtom eller smärta. För en person med benskörhet finns en ökad risk för benbrott, exempelvis kotfraktur, höftfraktur och fraktur i handleden eller överarmen.

​Benskörhet ger vanligtvis inga symtom men gör skelettet skört. För en person med benskörhet finns en ökad risk för benbrott, exempelvis kotfraktur, höftfraktur och fraktur i handleden eller överarmen. Om man får frakturer kan de göra ont och leda till nedsatt rörlighet. Benskörhet är riskfaktor för frakturer.

Det beräknas att 70 000 frakturer inträffar per år på grund av benskörhet, 25 000 underarmsfrakturer, 15 000 kotfrakturer, 18 000 höftfrakturer och 10 000 överarmsfrakturer.

Vid frakturer som beror på benskörhet behöver en bentäthetsmätning utföras för att avgöra om den äldre har benskörhet och i så fall bedöma svårighetsgraden. För personer med återkommande frakturer är det uppenbart att de har benskörhet, även utan mätning.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
 

 Kunskapsstöd