Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Barn & unga Kunskapsstöd Statistik och uppföljningar Fler flickor vaccinerar sig mot HPV

Fler flickor vaccinerar sig mot HPV

Andelen 12-åriga flickor som vaccinerar sig mot HPV, humant papillomvirus, har ökat jämfört med tidigare år och uppnår nu 84 procent. Det visar Folkhälsomyndighetens statistik för 2018 som är baserad på uppgifter i vaccinationsregistret

​HPV-vaccin skyddar mot de virustyper som orsakar omkring 70 procent av all livmoderhalscancer. För att ge bästa möjliga skydd erbjuds vaccinet i två doser till flickor i årskurs 5 eller 6.

I Sverige har vaccination av flickor mot HPV inom det allmänna nationella vaccinationsprogrammet pågått sedan år 2012. För några år sedan föreslog Folkhälsomyndigheten för regeringen att även pojkar ska omfattas av programmet.

HPV-vaccinet är både säkert och effektivt och ges i över 70 länder. I Sverige är vaccinationsgraden bland flickor bland de högsta i världen. Studier visar att vaccinationerna redan har lett till minskad förekomst av allvarliga cellförändringar senare i livet hos vaccinerade flickor, jämfört med ovaccinerade. Statistiken är framtagen av Folkhälsomyndigheten.

Statistik för HPV-vaccinationer på Folkhälsomyndighetens webbplats

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
 

 Teman