Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Barn & unga Kunskapsstöd Rekommendationer och vägledningar Att intervjua barn – vägledning för socialsekreterare

Att intervjua barn – vägledning för socialsekreterare

Att intervjua barn – vägledning för socialsekreterare ger kunskap om metoder för hur man intervjuar barn och därmed bättre kan synliggöra barnets perspektiv i socialtjänstens utredningar. Kunskapsstödet är utgivet av Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

​Att intervjua barn – vägledning för socialsekreterare redovisar ett forskningsprojekt som syftar till att få mer förståelse för utsatta barns livsvillkor, men också att få mer kunskap om hur barn som är i en utredningssituation inom socialtjänsten berättar om sin utsatthet och vad de själva ser för lösningar.

Kunskapsstödet innehåller forskningsbaserade intervjutekniker i utredningsarbete och inte om bemötandestil i behandlings- eller stödsamtal.

Att intervju barn — vägledning för socialsekreterare förmedlar kunskap om intervjutekniker för att öka socialsekreterares medvetenhet om hur viktigt det är att undvika inblandning i barns berättelser. Genom att påstå något eller ge förslag på svar via frågor som inte inviterar barn att själva berätta skapas en samproducerad berättelse.

Kunskapsstödet är tänkt som vägledning för socialsekreterare i deras arbete med att intervjua barn i utsatta livssituationer, men även andra yrkesgrupper kan ha praktisk användning för kunskapsstödet.

Att intervjua barn – vägledning för socialsekreterare är utgiven av Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

Att intervjua barn på Allmänna Barnhusets webbplats

Hjälpte informationen på den här sidan dig?