Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Barn & unga Kunskapsstöd Lägesrapporter Ensamkommande barn som försvinner – rapport från Barnombudsmannen

Ensamkommande barn som försvinner – rapport från Barnombudsmannen

Sedan 2014 har mer än 1 700 ensamkommande barn försvunnit i Sverige. I en rapport från Barnombudsmannen beskrivs vad som kan hända de barn som försvinner och varför de avviker från de boenden där de har placerats. I rapporten lyfts barnens egna berättelser fram. Kunskapsstödet är utgivet av Barnombudsmannen.

​Barnombudsmannen har träffat ensamkommande barn med erfarenhet av att avvika från familjehem, nätverkshem, HVB eller statliga ungdomshem. Barnen har flytt till Sverige från krig, förtryck, hot, våld och fattigdom. Men många avviker på grund av missförhållanden från de boenden där de placerats.

Få kommer tillbaka

Av de mer än 1 700 ensamkommande barn som har försvunnit är det bara en lite andel som har kommit tillbaka. När de återvänder behöver de få frågor om sina upplevelser eftersom de i många fall har varit utsatta för våld och övergrepp. Några har hamnat i drogberoende och kriminalitet.

Barnombudsmannens förslag

Rapporten från Barnombudsmannen har överlämnats till regeringen med förslag på hur det ska kunna förebyggas att ensamkommande barn avviker genom att säkerställa trygghet när de placeras. Förslagen gäller också hur barnen ska sökas efter och hur de ska få stöd och skydd när de kommer tillbaka.

Rapporten Ensamkommande barn som försvinner är utgiven av Barnombudsmannen.

Ensamkommande barn som försvinner, på Barnombudsmannens webbplats

Hjälpte informationen på den här sidan dig?