Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Barn & unga Kunskapsstöd Lägesrapporter Tandhälsa bland unga vuxna som varit placerade – registerstudie av tandhälsa och tandvårdskonsumtion bland 20–29 åringar som varit placerade i heldygnsvård under uppväxten

Tandhälsa bland unga vuxna som varit placerade – registerstudie av tandhälsa och tandvårdskonsumtion bland 20–29 åringar som varit placerade i heldygnsvård under uppväxten

Tandhälsa bland unga vuxna som varit placerade beskriver tandhälsan och tandvårdskonsumtionen hos unga vuxna som varit placerade i social dygnsvård under uppväxten. Rapporten är utgiven av Socialstyrelsen.

Tandhälsa bland unga vuxna som varit placerade – registerstudie av tandhälsa och tandvårdskonsumtion bland 20–29 åringar...

​Tandhälsa bland unga vuxna som varit placerade beskriver tandhälsan och tandvårdskonsumtionen hos unga vuxna som varit placerade i social dygnsvård under uppväxten.

Rapporten visar bland annat följande:

  • Unga vuxna som varit placerade när de var barn besökte inte tandvården för förebyggande tandvårdskontroller i samma utsträckning som andra jämnåriga.
  • De som varit placerade hade också i genomsnitt fler skadade eller saknade tänder, och de hade dragit ut tänder i betydligt högre grad än de icke-placerade.
  • Sammantaget var det ungefär dubbelt så vanligt med sämre tandhälsa och låg tandvårdskonsumtion bland tidigare placerade, jämfört med övriga.
  • Socialstyrelsens slutsats är att barn och unga som är placerade inte har förutsättningar till en god tandhygien och regelbunden tandvård i samma utsträckning som andra barn, vilket medför att de har sämre tandhälsa när de blir vuxna.

Tandhälsa bland unga vuxna som varit placerade är utgiven av Socialstyrelsen.

Tandhälsa bland unga vuxna som varit placerade på Socialstyrelsens webbplats

Hjälpte informationen på den här sidan dig?