Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Barn & unga Kunskapsstöd Målgruppsanpassade sammanfattningar Lyssna på oss! – Bättre stöd när barn och ungdomar är delaktiga

Lyssna på oss! – Bättre stöd när barn och ungdomar är delaktiga

Lyssna på oss! – Bättre stöd när barn och ungdomar är delaktiga samlar kunskap om hur barn och unga med funktionsnedsättningar kan vara delaktiga när de får stöd av samhället. Här ges exempel från verksamheter runt om i landet från projektet Egen växtkraft. Kunskapsstödet är utgivet av Handikappförbunden.

​Barn och unga har rätt att vara delaktiga i frågor som rör dem själva – och de vill komma till tals. Vuxna som ger stöd till barn och ungdomar med funktionsnedsättningar behöver dessutom barns kunskap, åsikter och förslag på lösningar – som ofta är andra än de som vuxna har tänkt ut.

Lyssna på oss! – Bättre stöd när barn och ungdomar är delaktiga handlar om vad delaktighet egentligen innebär, varför barn ska vara delaktiga i sammanhanget, vad som krävs för att det ska vara möjligt – och hur det praktiskt kan gå till. Här får du ta del av andras erfarenheter genom konkreta exempel från olika verksamheter runt om i landet från Handikappförbundens projekt Egen växtkraft. Så här gör de. Hur gör du?

Kunskapsstödet vänder sig till dig som har det primära ansvaret för att skapa förutsättningar för barns och ungas delaktighet – personal inom förskolan och skolan eller inom verksamheter som vänder sig särskilt till barn och unga med funktionsnedsättning eller långvarig sjukdom. Kunskapsstödet vänder sig även till beslutsfattare som ansvarar för personalens förutsättningar att arbeta enligt barnkonventionen. Innehållet kan också vara till nytta för föräldrar och att de känner stöd, då barnens delaktighet hänger nära samman med föräldrarnas delaktighet.

Kunskapsstödet är utgivet av Handikappförbunden.

Lyssna på oss - på Barnombudsmannens webbplats

Hjälpte informationen på den här sidan dig?