Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Barn & unga Teman Familjeorienterat arbetssätt

Familjeorienterat arbetssätt

När föräldrar med missbruk uppmärksammas inom socialtjänsten behövs både ett barn- och ett föräldraperspektiv i utredningar och insatser för bästa möjliga resultat och bemötande. Att arbeta utifrån ett familjeorienterat arbetssätt förutsätter intern samordning mellan verksamhetens olika enheter för att förbättra stödet till barn och föräldrar i familjer med missbruk. Här kan verksamheter inom socialtjänsten få kunskap och vägledning i att införa ett familjeorienterat arbetssätt i socialtjänsten.

 

​Familjeorienterat arbetssätt – kort introduktionsfilm

Kort introduktionsfilm där olika verksamheter ger en inblick i vad familjeorienterat arbetssätt handlar om och om sina egna erfarenheter. Filmen ger också en bild av temat familjeorienterat arbetssätt och om de olika kunskapsområdena som ingår.

Om du inte kan se filmen använd annan webbläsare än Internet Explorer, till exempel Chrome eller Firefox.

Lyssna på podd om barn i familjer med missbruk

17 procent av alla barn i Sverige har en förälder med missbruksproblem. Hur uppmärksammar man dessa barn och hur kan stödet till både barn och föräldrar i familjer med missbruk förbättras? Lyssna på socialsekreterarna Åsa Sivierio och Ulla Flygare från Tyresö kommun, som tillsammans med Marie Nyman från Socialstyrelsen, diskuterar hur de arbetar med ett familjeorienterat arbetssätt.

​Föräldraskap och missbruk

Kunskapsstöd som tar upp frågor om föräldraskap och vikten av samtal med föräldern om barns situation och om föräldraskap i missbruks- och beroendevården. 

Föräldraskap och missbruk

​Barn till föräldrar med missbruk

Film med Therese Eriksson, verksamhetschef på Maskrosbarn som berättar om sin egen uppväxt med förälder som missbrukar.

Titta på filmen

Barn och unga i familjer med missbruk

Vägledning för socialtjänsten och andra aktörer som vänder sig  till socialtjänsten och andra aktörer som är verksamma inom området. 

Barn och unga i familjer med missbruk

Förebyggande insatser till barn i familjer med missbruk, psykisk sjukdom och våld

Systematisk översikt av översikter som undersöker vilka effekter förebyggande insatser har på barnens hälsa och om de kan stärka skyddande faktorer för barnen.

Förebyggande insatser

Tyresö – en inspirationsfilm om familjeorienterat arbetssätt

I filmen får du möta socialsekreterare från Tyresö kommun som arbetar samordnat med barn och föräldrar i familjer med missbruksproblematik. Filmen är tänkt att inspirera och stödja familjeorienterat arbetssätt.

Om du inte kan se filmen använd annan webbläsare än Internet Explorer, till exempel Chrome eller Firefox.