Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Barn & unga Kurser & utbildningar Webbutbildning om självskadebeteende

Webbutbildning om självskadebeteende

Utbildningen om självskadebeteende är webbaserad och framtagen inom ramen för Nationella självskadeprojektet. Utbildningen vänder sig till alla som på något sätt kommer i kontakt med personer som lider av ett självskadebeteende.

​Den webbaserade utbildningen om självskadebeteende är framtagen inom ramen för projektet Nationella självskadeprojektet, ett initiativ från Socialdepartementet. Det främsta syftet med projektet är att öka kompetensen hos personer som i sin yrkesutövning möter självskadebeteende.

Utbildningen vänder sig till alla som på något sätt kommer i kontakt med personer som lider av ett självskadebeteende. Det kan vara inom elevhälsan, på vårdcentraler, på akutmottagningar, inom polisen, på olika nivåer inom den psykiatriska vården, på ungdomsmottagningar eller inom socialförvaltningen. Den vänder sig till dig som behöver grundläggande kunskaper om hur man känner igen självskadebeteende, hur vanligt det är och var man kan ta reda på mer fakta om det behövs.

Utbildningen ger ökad förståelse för självskadebeteende och kunskaper om hur du kan bemöta och ge vägledning till den som skadar sig. Tanken är att du ska känna dig säkrare och tryggare i mötet med den som har ett självskadebeteende.

Så är utbildningen upplagd

Webbutbildningen är kostnadsfri, öppen, lätt att sprida och flexibel för dig som vill lära på egen hand. Den består av tre delar - basmodulen, modul för öppenvård och modul för heldygnsvård.Börja med Basmodulen.Till samtliga moduler finns förslag på reflektionsfrågor och ett upplägg för att arbetslag ska kunna göra utbildningen tillsammans. 

Basmodulen

Basutbildningen består av fyra avsnitt med text som varvas med filmade intervjuer med forskare och filmade rollspel kring svåra situationer. Till filmsekvenserna finns diskussionsfrågor som är tänkta att underlätta reflektion och inlärning. Du kan arbeta i en studiegrupp eller på egen hand. Innehåll i Basmodulen:
  • Vad är självskadebeteende, hur kan man bemöta det och när behövs specialiserad vård.
  • Förekomst och definitioner av självskadebeteende
  • Varför skadar man sig själv? Vad vet vi idag?
  • är behövs är behövs specialiserad psykiatrisk vård?
  • Vad ska jag tänka på när jag träffar någon som har ett självskadebeteendeModul för öppenvård

Modul för öppenvård

Modul för öppenvård är en påbyggnadsmodul särskilt lämpad för dig som möter personer med självskadebeteende i psykiatrisk öppenvård eller liknande. Modulen innehåller tankar om utredning, diagnosticering och goda samtalstekniker. Rekommendationen är att du först går igenom Basmodulen.

Modul för heldygnsvård

Modul för heldygnsvård är en påbyggnadsmodul särskilt lämpad för dig som arbetar med självskadande patienter i någon typ av heldygnsvårdsmiljö. Modulen är skriven för medarbetare inom psykiatrin men kan vara hjälpsam även för personal på andra typer av boenden och institutioner. Rekommendationen är att du först går igenom Basmodulen
Hjälpte informationen på den här sidan dig?