Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Barn & unga Aktuellt Läkemedel till barn och unga på HVB-hem eller i LSS-boende

Läkemedel till barn och unga på HVB-hem eller i LSS-boende

Barn och unga som bor  på HVB eller i bostad med särskild service för barn och ungdomar enligt 9 § 8 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade kan behöva få hjälp med sina läkemedel av personal på boendet.

​Det kan till exempel röra sig om att på ett säkert sätt förvara läkemedel, att bli påmind om att ta läkemedlet och en del barn och unga kan behöva mer omfattande hjälp. För den del av hjälpen som är hälso- och sjukvårdsåtgärder, exempelvis att ge läkemedlet, finns det särskilda regler för hälso- och sjukvårdens ansvar när de bedömer om det kan skötas på exempelvis HVB eller i LSS-boende.
Kunskapsguidens nya tema Läkemedel till barn och unga på HVB-hem eller i LSS-boende förklarar förskrivarens, boendets och kommunens ansvar, vad lagen säger, och hur bedömning, planering och samverkan behöver gå till för att säkerställa en trygg situation för barn och unga.

Poddavsnitt om medicinering på HVB-hem

Lyssna på avsnitt 65 av Socialstyrelsens podd På djupet som handlar om medicinering på HVB-hem. I podden medverkar Björn Ramel, barnpsykiatriker från Malmö, om ansvaret som förskrivare och Anahita Kolahdozan, boendechef på Vårljus HVB-hem i Stockholm, om hur de hanterar medicineringen. Jesper Symreng, jurist inom socialjuridik på Socialstyrelsen, berättar vad lagen säger.