Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Barn & unga Aktuellt Samtal med barn om sexuella övergrepp

Samtal med barn om sexuella övergrepp

Ett barns berättelse om sexuella övergrepp kan komma helt oväntat under ett samtal om något helt annat. Alla som möter barn i sin profession behöver därför vara förberedda på ett sådant samtal. Genom att låta information om sexuella övergrepp finns tillgänglig i väntrum eller besöksrum kan barnet få hjälp att förstå att här är det okej att berätta. 

​Om barnet börjar berätta om sexuella övergrepp är det sällan något nytt för barnet. Det nya är möjligen att barnet nu berättar om något för någon annan som hen burit på länge. Ett barn som har varit utsatta för sexuella övergrepp är ofta rädd för att vuxna inte ska tro på det eller inte orka ta emot det barnet berättar. Att prata om sexuella övergrepp kan dessutom upplevas som intimt och utelämnande. Barnet behöver känna att du som vuxen professionell är snäll och att relationen till barnet är förtroendefull så att barnet känner tillit och vågar berätta.

Kunskapsguidens tema Samtal med barn har nu uppdaterats med en sida som handlar om samtal med barn om sexuella övergrepp. Sidan bygger på bilagan Att samtala med barn – om sexuella övergrepp och människohandel som tagits fram till Socialstyrelsens vägledning Att samtala med barn – kunskapsstöd för socialtjänsten, hälso-och sjukvården samt tandvården.

Samtal om sexuella övergrepp på Kunskapsguiden.