Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start EBP Implementeringsstöd 3. Att leda en evidensbaserad praktik 2 – Mät beredskapen för förändring

2 - Mät beredskapen för förändring

Det är klokt att undersöka beredskapen för förändring i organisationen innan man startar förändringsarbetet. Det gäller också att välja rätt tidpunkt och att starta där förutsättningarna är bäst (där motståndet är minst).

 
​​Om ett förändringsarbete ska lyckas måste det finnas ett behov av förändring. Dessutom krävs en del andra förutsättningar, som handlar om allt från medarbetarnas inställning till materiella resurser. Det är därför klokt att kolla upp förändringsberedskapen i er organisation innan ni startar förändringsarbetet. 

​Verktyg som igår i detta steg

Spara ner verktygen på din dator om du vill behålla ditt innehåll och resultat.

3. Analysera drivkrafter och hinder för förändring


Ladda ner alla 13 verktyg 


Verktyg 3 kan du använda tillsammans med några medarbetare för att analysera vilka drivkrafter respektive hinder mot förändringsarbetet som finns på din enhet.


Problem att öppna verktygen?

Vi har upplevt problem med att öppna verktygen. Det händer att en inloggningsruta öppnas. Prova då att upprepade gånger klicka på avbryt. Du kan också prova att spara ner filen på din dator innan du öppnar den.

Det händer också att verktygen inte går att öppna alls. Det kan bero på att du måste tillåta din dator att ladda ner filen. I Internet explorer gör du det genom att klicka på "Datorn skyddas genom att filer från den här webbplatsen blockeras från att hämtas. Klicka här för att se alternativ…" och sedan "Hämta filen...". Du gör inställningen i det fält som visas under webbläsarens menyrad.

Om du inte kan öppna eller spara verktygen, skicka ett meddelande till kunskapsguiden@socialstyrelsen.se så kan vi skicka filerna till dig. Skicka gärna ett meddelande även om du har andra problem med verktygen.

Om du vill fördjupa dig

Webbstödet är en förkortad version av boken Att leda en evidensbaserad praktik. Vi rekommenderar att du läser boken innan du börjar med förändringsarbetet.
Du kan läsa mer om vinsterna med en BFF-mätning, om orsaker till motstånd och om att förändringsarbetet måste bedrivas på flera nivåer i organisationen i kapitel 4 i Att leda en evidensbaserad praktik.

Beredskap för förändring

Beredskap för förändring, BFF, är ett instrument som har konstruerats just för att avläsa och mäta en organisations förändringsberedskap. Visar mätningen att beredskapen är låg, gör man bäst i att vänta med förändringsarbetet tills man skapat bättre förutsättningar.
Hjälpte informationen på den här sidan dig?