Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll

1 - Ta fram en vision

Börja förändringsarbetet med att ta fram en vision. En bra vision kan vara inspirerande, ge kraft och energi.

 

​En vision är en idé om något positivt som man vill uppnå i framtiden och som kan förverkligas helt eller delvis. En bra vision är inspirerande, ger kraft och energi. Börja därför förändringsarbetet med att utforma er vision.

Visionen tas fram tillsammans med medarbetarna eftersom det är de som ska förverkliga den. För att visionen ska kännas inspirerande måste den ”tala till dem”. Visionen måste förstås också harmoniera med verksamhetens syften och mål om den ska kunna förverkligas.​​​

​Verktyg som igår i detta steg

Spara ner verktygen på din dator om du vill behålla ditt innehåll och resultat.

1. Prioritera och leda ett förändringsarbete
2. Testa visionen


Ladda ner alla 13 verktyg 


Verktyg 1, del A innehåller fem viktiga frågor inför arbetet med att skapa er vision.

Verktyg 2 är en checklista. Använd den för att kontrollera om er vision är tydlig och övertygande.


Problem att öppna verktygen?

Vi har upplevt problem med att öppna verktygen. Det händer att en inloggningsruta öppnas. Prova då att upprepade gånger klicka på avbryt. Du kan också prova att spara ner filen på din dator innan du öppnar den.

Det händer också att verktygen inte går att öppna alls. Det kan bero på att du måste tillåta din dator att ladda ner filen. I Internet explorer gör du det genom att klicka på "Datorn skyddas genom att filer från den här webbplatsen blockeras från att hämtas. Klicka här för att se alternativ…" och sedan "Hämta filen...". Du gör inställningen i det fält som visas under webbläsarens menyrad.

Om du inte kan öppna eller spara verktygen, skicka ett meddelande till kunskapsguiden@socialstyrelsen.se så kan vi skicka filerna till dig. Skicka gärna ett meddelande även om du har andra problem med verktygen.

Om du vill fördjupa dig

​Webbstödet är en förkortad version av boken Att leda en evidensbaserad praktik. Vi rekommenderar att du läser boken innan du börjar med förändringsarbetet.
Du kan läsa mer om hur man formulerar en vision och förstärker den i kapitel 3 i Att leda en evidensbaserad praktik.
Hjälpte informationen på den här sidan dig?