Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Funktionshinder Kunskapsstöd Lägesrapporter Kunskapsöversikt om stöd och behandling för barn som utsatts för sexuella övergrepp och fysisk misshandel

Kunskapsöversikt om stöd och behandling för barn som utsatts för sexuella övergrepp och fysisk misshandel

Kunskapsöversikt om stöd och behandling för barn som utsatts för sexuella övergrepp och fysisk misshandel beskriver metoder för screening och bedömning samt stöd och behandlingsformer för barn som utsatts för sexuella övergrepp, sexuellt våld eller annat fysiskt våld. Kunskapsöversikten är utgiven av Stiftelsen Allmänna Barnhuset och Barnafrid vid Linköpings universitet.

Omslag: Kunskapsöversikt om stöd och behandling för barn som utsatts för sexuella övergrepp och fysisk misshandel

​Alla barn och ungdomar som kommer till myndigheters kännedom efter att ha utsatts för våld eller sexuella övergrepp har rätt till en bedömning. De som bedöms ha behov av stöd eller behandling ska erbjudas det och de insatser som erbjuds ska vara av bästa tillgängliga kvalitet.

Det är många olika verksamheter och myndigheter som har uppdrag att hjälpa utsatta barn till återhämtning och rehabilitering; socialtjänstens egna utredare och behandlare, privata utförare av socialtjänstens uppdrag, hälso- och sjukvårdens offentliga och privata vårdgivare, ideella organisationer och andra privata stödverksamheter.

Kunskapsöversikten beskriver

  • metoder för screening och bedömning
  • stöd och behandlingsformer för barn som utsatts för sexuella övergrepp, sexuellt våld eller annat fysiskt våld
  • vilka stöd och behandlingsformer har hög, medelhög eller acceptabel evidens
  • vilka metoder finns tillgängliga i Sverige
  • stöd och behandling för barn med funktionsnedsättning, hbtq-personer samt flickors och pojkars behov.

Kunskapsöversikt om stöd och behandling för barn som utsatts för sexuella övergrepp och fysisk misshandel är utgiven av Stiftelsen Allmänna Barnhuset och Barnafrid vid Linköpings universitet.

Kunskapsöversikt om stöd och behandling för barn som utsatts för sexuella övergrepp och fysisk misshandel på Barnafrids webbplats

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
 

 Teman