Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll

Beskrivning

Tourettes syndrom är en neuropsykiatrisk störning som präglas av ofrivilliga muskelrörelser och läten som kallas tics. Oftast debuterar motoriska tics först och senare vokala tics. I perioder ökar och minskar symtomen i styrka. Även symtomfria perioder kan förekomma.

​Tourettes syndrom är en neuropsykiatrisk störning, som kännetecknas av ofrivilliga muskelrörelser och läten som kallas tics.

Det brukar börja med tics i ansiktet såsom överdrivna blinkningar, ryckningar och grimaser som ofta flyttar sig till halsen, skuldrorna och överkroppen. Andra tidiga symtom brukar vara ryckningar i en arm eller ett ben. Symtomfria perioder kan förekomma.

Funktionsnedsättningen kan ta sig många olika uttryck, såsom invecklade mönster av motoriska tics, där personen går på ett speciellt sätt. I sällsynta fall kan Tourettes syndrom även resultera i obscena gester och ord. Arten och graden av problem varierar från individ till individ. Ekolali, att härma vad andra säger som ett eko, ingår ibland i Tourettes syndrom.

Vokala tics debuterar vanligtvis senare. I början uppträder de ofta som vanliga snusningar och harklingar, men utvecklas sedan till ljud, läten och ibland ord eller hela meningar.

Det är typiskt att ett symptom avlöses av ett annat och att symtomen ökar och minskar i styrka i olika perioder. Graden av symtom och typen av problem varierar mellan olika åldrar och olika personer. Många har det som svårast kring skolstarten eftersom barn med Tourettes syndrom kan ha svårt att sitta still samtidigt som de har läs- och skrivsvårigheter eller dålig motorik.

Andra svårigheter

Personer med Tourettes syndrom kan även ha andra neuropsykiatriska störningar och svårigheter som dyslexi, inlärningsproblem, tvångstankar, depression och ångest. Tvångstankar, hyperaktivitet och bristande impulskontroll förekommer ofta.

Styrkor

Med åren brukar många utveckla en förmåga att dölja sina tics när de är bland folk och låta dem bryta ut när de är ensamma. Eftersom personer med Tourettes syndrom ofta är kreativa, intelligenta och har mycket energi är det flera som klarar sig bra både privat och i arbetslivet. Det gäller dock att omgivningen är förstående och känner till problemen så att beteendet inte missförstås.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?