Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Funktionshinder Teman Tourettes syndrom

Tourettes syndrom

Tourettes syndrom är en neuropsykiatrisk fuktionsnedsättning som präglas av ofrivilliga muskelrörelser och läten som kallas tics. Grovt räknat har upp till 1,6 procent av alla barn i skolåldern Tourettes syndrom.

 

​Tourettes syndrom är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som präglas av ofrivilliga muskelrörelser och läten som kallas tics.

Oftast debuterar motoriska tics först och senare vokala tics. I perioder ökar och minskar symtomen i styrka. Även symtomfria perioder kan förekomma.

Kriterier för diagnos är bland annat att motoriska och vokala tics har förekommit under en tid, men inte nödvändigtvis samtidigt. Tics förekommer så gott som varje dag eller då och då under mer än ett års tid med fria perioder på högst tre månader.

Många av symtomen är medicinskt behandlingsbara. Kognitiv beteendeterapi och läkemedel är vanliga behandlingar vid Tourettes syndrom.

Grovt räknat har upp till 1,6 procent av alla barn i skolåldern Tourettes syndrom. Syndromet finns huvudsakligen hos pojkar i tidig barndom och symtomen är som mest intensiva i tonåren. Symtomen visar sig vanligtvis kring sjuårsåldern, men kan debutera både tidigare och senare.

60–70 procent av barn och ungdomar med Tourettes syndrom har också ADHD. Enligt klinisk erfarenhet är det vanligt att barn med ADHD har tics, men det krävs noggrann genomgång av sjukdomshistoria och observation för att uppmärksamma dessa barn.

Studier tyder på att det finns genetisk samhörighet mellan Tourettes syndrom och tvångssyndrom.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?