Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Funktionshinder Teman Intellektuell funktionsnedsättning – utvecklingsstörning

Intellektuell funktionsnedsättning – utvecklingsstörning

Att ha en Intellektuell funktionsnedsättning eller utvecklingsstörning, förvärvad hjärnskada påverkar kognitiva funktioner som minne och abstrakt tänkande. Det får stora konsekvenser för personens vardag.

 

Omslag: Att tolka och kartlägga smärta hos en person med intellektuell funktionsnedsättningAtt tolka och kartlägga smärta hos en person med intellektuell funktionsnedsättning

Kunskapsstödet är ett lärande exempel som beskriver hur personalen på en gruppbostad kommer till insikt om att personens utmanande beteende beror på smärta.

Att tolka och kartlägga smärta hos en person med intellektuell funktionsnedsättning

Att förebygga och minska utmanande beteende i LSS-verksamhet

Kunskapsstöd med rekommendationer på arbetssätt för att förebygga och minska utmanande beteende hos personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Att förebygga och minska utmanande beteende i LSS-verksamhet

Omslag: Forskning i korthet: Intellektuell funktionsnedsättning och arbeteForskning i korthet: Intellektuell funktionsnedsättning och arbete

Majoriteten av unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning står utanför arbetsmarknaden. Men många fler vill och kan arbeta. Om andelen i arbete ska öka krävs nya forskningsbaserade kunskaper och insatser framöver.

Forskning i korthet: Intellektuell funktionsnedsättning och arbete

Omslag: Psykologiska och sociala insatser vid utmanande beteende hos barn och ungdomar med intellektuell funktionsnedsättningPsykologiska och sociala insatser vid utmanande beteende hos barn och ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning

En kartläggning av systematiska översikter som finns om psykologiska och sociala insatser för barn och ungdomar med utmanande beteende och intellektuell funktionsnedsättning.

Psykologiska och sociala insatser vid utmanande beteende hos barn och ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning

​Film om Ett gott samspel

 

Om du inte kan se filmen använd en annan webbläsare, som Chrome eller Firefox, istället för Internet Explorer eller se den på Eldorados webbplats.

Omslag: SamspelsguidenEtt gott samspel

Samspel med andra är helt grundläggande för oss människor. Från födseln och i många år framöver är vi helt beroende av andra.

Eldorado är ett centrum för aktivitet, kunskap och kultur för personer med grav intellektuell funktionsnedsättning samt deras anhöriga och personal.

 
Läs om Ett gott samspel som Eldorado utvecklat tillsammans med Götegorgs universitet. 

Ett gott samspel, på Eldorados webbplats

" "Vad är demens?

Personer med intellektuell funktionsnedsättning, och särskilt Downs syndrom, drabbas oftare än andra av demenssjukdom redan i 50-årsåldern. Webbplatsen Vad är demens? ger lättläst information om demenssjukdomar riktad till personer med kognitiv funktionsnedsättning. Webbplatsen är framtagen av Nordens välfärdscenter.

Webbplatsen Vad är demens?