Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Funktionshinder Teman Stödja vuxna personers vilja

Stödja vuxna personers vilja

Många personer med behov av stöd och service från socialtjänsten behöver stöd för att uttrycka sin vilja, kunna fatta underbyggda beslut och få sina rättigheter tillgodosedda. Därför behöver personal som möter personer med nedsatt beslutsförmåga ge dem stöd. Temat beskriver hur handläggare och utförare kan stödja vuxna personer med funktionsnedsättning att uttrycka sin vilja.

 

​Guide till metodstödet

Guiden hjälper dig att få en översiktlig bild av temat Stödja vuxna personers vilja, dess innehåll och struktur och hur det kan användas. 

Guide till metodstödet (pdf)

Presentationsmaterial

Presentationsmaterialet består av en introduktion och diskussionsfrågor till metodstödet – att stödja vuxna personer med nedsatt beslutsförmåga att uttrycka sin vilja. Till presentationsmaterialet finns talmanus.

Presentationsmaterialet

 

Om du inte kan se filmen använd en annan webbläsare, som Chrome eller Firefox, istället för Internet Explorer.

​​Film om kommunikation och delaktighet

Att kommunicera är en grundläggande mänsklig rättighet – alla kan kommunicera på något sätt. Om en person har en funktionsnedsättning som påverkar möjligheten att kommunicera, förstå den information som ges eller att värdera en insats behöver hen stöd för att uttrycka sin vilja.

Under Konkret stöd hittar du exempel på konkreta sätt att stödja personer med nedsatt beslutsförmåga att uttrycka sin vilja.

Konkret stöd

​För bästa tillgängliga vilja​

Bästa tillgängliga vilja innebär att utgå från att en persons vilja kan vara av olika kvalitet. Alla kan ge uttryck för sin vilja – men viljan kan när den uttrycks – vara mer eller mindre stark. Om den inte upplevs som tillräckligt stark är det viktigt att vara observant och ge stöd för att säkra viljan.

För bästa tillgängliga vilja

Lyssna på podd om välfärdsteknik och personer med nedsatt beslutsförmåga

Poddavsnitt 4: Vad är välfärdsteknik och hur kan det användas i vården och omsorgen för personer med nedsatt beslutsförmåga? Lyssna på våra experter Sara Lundgren och Anders Bergh. Samtalet leds av Ola Billger, kommunikationschef på Socialstyrelsen.

På djupet – en podd från Socialstyrelsen