Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Start Funktionshinder Kunskapsstöd Lägesrapporter Att ha schizofreni och vara utrikesfödd – insjuknande, vård och levnadsförhållanden hos invandrare jämfört med personer födda i Sverige

Att ha schizofreni och vara utrikesfödd – insjuknande, vård och levnadsförhållanden hos invandrare jämfört med personer födda i Sverige

I Att ha schizofreni och vara utrikesfödd analyseras insjuknande, vård och levnadsförhållanden för personer med schizofreni. Kunskapsstödet är utgivet av Socialstyrelsen.

Omslag till Att ha schizofreni och vara utrikesfödd

I Att ha schizofreni och vara utrikesfödd analyseras insjuknande, vård och levnadsförhållanden för personer med schizofreni. Resultaten visar att invandrade personer har större risk att insjukna i schizofreni än personer födda i Sverige och att situationen efter insjuknandet kan vara särskilt svår för utrikesfödda.

Socialstyrelsen bedömer att kommuner och landsting bör se över sina insatser för personer med schizofreni som är födda utanför Sverige och då särskilt tillgången till antipsykotiska läkemedel. Det är viktigt att se till att dessa grupper får vård och behandling enligt de riktlinjer Socialstyrelsen gett för vård vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd.

Att ha schizofreni och vara utrikesfödd – insjuknande, vård och levnadsförhållanden hos invandrare jämfört med personer födda i Sverige är utgiven av Socialstyrelsen.

Att ha schizofreni och vara utrikesfödd på Socialstyrelsens webbplats​

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
 

 Teman