Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll

Leversjukdomar

Risken att levern påverkas av att man dricker alkohol ökar ju mer och ju längre tid man dricker. Risken att få allvarliga leverskador ökar också. Fettlever, leverinflammation och skrumplever är leversjukdomar man kan få av att dricka alkohol.

 

​Alkohol är en vanlig orsak till allvarliga leverskador. Levern renar allt blod från tarmen och tar upp och omvandlar energin från födan. Levern bryter ned slaggprodukter från ämnesomsättningen och förbränner alkohol.

Det krävs ett relativt konstant och högt alkoholintag för att leverskador ska utvecklas. Regelbundenhet och mängd alkohol är avgörande. Ju mer alkohol man konsumerar och ju längre tid man har druckit desto större är risken att levern påverkas och att man i förlängningen får allvarliga leverskador som kan vara dödliga.

Eftersom kvinnor är känsligare för alkohol än män är risken också större för kvinnor att få leversjukdomar. Även övervikt kan öka risken för alkoholrelaterad leverskada.

Tre alkoholrelaterade leversjukdomar

Fettlever, leverinflammation och skrumplever är leversjukdomar man kan få av att dricka alkohol. Det kan vara svårt att upptäcka att man har en alkoholreaterad leversjukdom eftersom man inte alltid upplever några besvär.

Fettlever

När levern förbränner alkohol hämmas förbränningen av andra energirika substanser som socker och fettsyror. Alkoholrelaterad fettlever kan utvecklas när förbränningen av fettsyror hämmas. Levern klarar inte av att förbränna en långvarig hög alkoholkonsumtion.
De vanligaste orsakerna till fettlever är övervikt och alkohol eller en kombination av båda.  Fettlever kan leda till att man får en förstorad lever. Fettlever innebär att fett lagras bland levercellerna så att cellerna skadas. Det leder till att levern fungerar sämre. En person som har fettlever kan uppleva aptitförlust, illamående, kräkningar och smärtor i övre delen av magen och fåförhöjda levervärden. Fettlever i sig är ofarlig men kan vara ett förstadium till mer allvarliga leversjukdomar.

Leverinflammation

Leverinflammation, leverfibros, är inflammatoriska förändringar som leder till ärrbildning i levern. Leverns funktion försämras och det kan leda till kronisk leverskada. Det kan ta uppemot 20 år att utveckla leverinflammation och långt ifrån alla högkonsumenter av alkohol drabbas. Hepatit C är den vanligaste orsaken till leverinflammation.

Symtom och besvär vid leverinflammation kan vara

  • gulsot
  • feber
  • aptitlöshet
  • vätska i buken
  • allvarlig leversvikt
  • blödningar i magsäck och tarmar
  • leverförvirring eller leverkoma som innebär att skadorna på levern påverkar hjärnan så att man blir förvirrad och riskerar att falla i koma.

Skrumplever

Skrumplever, levercirros, innebär att leverinflammationen har gått så långt att levern har fått en kronisk skada, levern är liten, full av ärr och strukturen är förstörd. Skrumplever är den allvarligaste alkoholrelaterade sjukdomen och den kan leda till leversvikt och levercancer.

Skrumplever kan ge samma symtom och besvär som leverinflammation. Sjukdomen kräver vanligen flera års hög alkoholkonsumtion för att utvecklas. Den går inte tillbaka, men utvecklas betydligt långsammare hos den som slutar dricka alkohol än hos den som fortsätter.​​

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
 

 Kunskapsstöd