|
Regeringen satsar under 2018 cirka 400 miljoner kronor på uppdrag där e-hälsa särskilt pekas ut. Det framgår av den årsrapport som eHälsomyndigheten har lämnat till Socialdepartementet.
Spelproblem på arbetsplatsen är ett faktablad som presenterar kunskap om hur spelproblem kan upptäckas och hanteras på arbetsplatsen. Faktabladet är utgivet av Folkhälsomyndigheten.
Socialstyrelsen välkomnar dig till en dag med intressanta föreläsningar och angelägna diskussioner om att upptäcka våld och bemöta utsatta för våld. Under dagen presenteras olika metodstöd för dig som möter våldsutsatta i ditt arbete inom socialtjänstens olika verksamhetsområden.
Det finns betydande utbildnings- och inkomstskillnader i beroende av alkohol, narkotika och tobak i Sverige. Det visar resultaten från en rapport som Folkhälsomyndigheten har beställt av Centralförbundet för alkohol – och narkotikaupplysning, CAN.
Allt färre mammor röker när barnen är riktigt små, men pappornas rökning har inte minskat lika mycket. Det visar ny statistik om spädbarnsföräldrars rökvanor från Socialstyrelsen.
År 2017 dog drygt 92 000 personer folkbokförda i Sverige. Hjärt- och kärlsjukdomar stod tillsammans med tumörer för närmare 60 procent av dödsfallen. Drygt 1 900 dödsfall definierades år 2017 som alkoholrelaterade. Kunskapsstödet är utgivet av Socialstyrelsen.
Barn har rätt till relevant information, rätt att komma till tals och rätt till inflytande utifrån ålder och mognad. Samtalet behövs för att säkra kvaliteten i bedömningar och åtgärder och för att stärka och utveckla barnet. Som personal inom vård och omsorg har du ett ansvar att stärka barnets möjligheter till delaktighet
Anmälningspliktiga sjukdomar Sverige 2017 innehåller statistik över antalet rapporterade fall och incidens. Kunskapsstödet är utgivet av Folkhälsomyndigheten.
Rekommendationer om influensavaccination till riskgrupper ger samlad information om vilka grupper som rekommenderas vaccination, dosering av vaccin och vaccinationseffekt.
Kunskap saknas om i vilken utsträckning och i vilka former sponsring i hälso- och sjukvården förekommer. Vårdanalys (myndigheten för vård – och omsorgsanalys) har därför haft regeringens uppdrag att kartlägga omfattningen, formerna och konsekvenserna av sponsring i offentligt finansierad hälso- och sjukvård.
 |
|
Vanligaste försörjningshindret 2013 var relaterat till arbetslöshet, 48 procent av alla vuxna som fick ekonomiskt bistånd hade denna registrering. Arbetshinder, sociala skäl, var näst vanligast följt av sjukskriven med läkarintyg.
Nästan var tionde sjukhusvårdad patient drabbas av någon form av skada som i efterhand har bedömts att den kunnat undvikas. En stor del av vårdens resurser belastas i onödan.
Ett faktablad från Folkhälsomyndigheten sammanfattar den kunskap som hittills tagits fram i befolkningsstudien Swedish longitudinal gambling study, Swelogs.
Mellan 2011 och 2012 har antalet legitimerade sysselsatta inom hälso- och sjukvården ökat med cirka 1,6 procent. En måttlig ökning syns även för yrken där det finns rekryteringssvårigheter.
Nya kunskapsstöd från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, kan stödja verksamhetsutvecklingen i landstingen, regionerna och kommunerna.
Nu finns en ny version av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets handbok om tandvårdsstödet. Handboken hör samman med föreskriften TLVFS 2014:6 som började den gälla den 1 september 2014.
En rapport från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, innehåller de viktigaste iakttagelserna som tillsynsmyndigheten gjort under 2013. Iakttagelserna har IVO gjort inom socialtjänst, verksamheter med stöd och service till vissa funktionshindrade och hälso- och sjukvården.
Mellan 2011 och 2012 har antalet legitimerade sysselsatta inom hälso- och sjukvården ökat med cirka 1,6 procent. En måttlig ökning syns även för yrken där det finns rekryteringssvårigheter.
Ett nytt kunskapsstöd beskiver hur indikatorer tas fram och utformas inom ramen för Socialstyrelsens kunskapsstyrningsmodell. Indikatorerna används i Socialstyrelsens öppna jämförelser, nationella riktlinjer, utvärderingar och vägledningar.
Ett nytt kompletterande kunskapsstöd till Öppna jämförelser kan främja vårdens förbättringsarbete genom att vara ett stöd för landstingens ledning och styrning. Kunskapsstödet innehåller ett 30-tal kvalitetsindikatorer från elva kvalitetsregister.
 |
|