|
Bostad med särskild service för vuxna enligt LSS behandlar regelverket som rör insatsen bostad med särskild service för vuxna enligt LSS. Handboken är utgiven av Socialstyrelsen.
Många patienter vårdas idag både inom kommunal hälso- och sjukvård och i vården inom landsting eller regioner. För att patienterna ska få ett bra och effektivt omhändertagande är det viktigt att olika vårdnivåer och huvudmän samverkar. Då kan det bli tydligt var ansvaret ligger för olika åtgärder.
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har gjort en förstudie kring området välfärdsteknik för att ringa in möjliga risker för granskning i en kommande nationell tillsyn. IVO menar att välfärdsteknik kan skapa möjligheter för en säkrare och bättre omvårdnad men pekar också på möjliga risker, bland annat när teknik inte fungerar.
Socialstyrelsens webbutbildning om könsstympning av flickor och kvinnor ger en översiktlig bild av vad könsstympning är och hur sjukvården kan arbeta förebyggande för att förhindra att flickor i Sverige blir utsatta. Den vänder sig i första hand till dig som är sjuksköterska, barnmorska eller läkare.
eHälsomyndigheten har fått ett regeringsuppdrag att samordna, utforma och tillgängliggöra ett nationellt stöd riktat till kommunerna, för införande och användning av digital teknik, e-hälsa.
Det finns stora regionala skillnader inom tvångsvård av personer med missbruk. I Gävleborgs län är det mer än fyra gånger så vanligt att tvångsvårdas jämfört med Stockholms län. Den genomsnittliga vårdtiden för tvångsvård har ökat och den är något längre för kvinnor. De vanligaste behandlingsformerna totalt sett är dock olika typer av öppna insatser, redovisar Socialstyrelsen i denna rapport.
Mänskliga rättigheter är en webbutbildning som vänder sig till dig som arbetar i offentlig verksamhet. Utbildningen ger grundläggande kunskap om mänskliga rättigheter.
Den 17–18 oktober anordnas Drogfokus 2018 på Uppsala Konsert & Kongress.
Sveriges kommuner och landsting, SKL, har gett ut en inspirationsskrift om hur man kan arbeta i vården med rådgivning kring ohälsosamma levnadsvanor. Den bygger på Socialstyrelsens nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor. Skriften är riktad till hälso- och sjukvårdsledningar, verksamhetschefer och medarbetare i landsting och regioner.
Den 25 maj börjar en ny dataskyddsförordning, förkortat GDPR, att gälla inom EU och ersätter då vår svenska personuppgiftslag (PUL). Vi vill informera dig som redan är prenumerant på Kunskapsguidens nyhetsbrev om hur dina personuppgifter behandlas och vad som händer om du väljer att avsluta prenumerationen.
 |
|