Här finns checklistor och andra praktiska hjälpmedel och tips som du som arbetar inom socialtjänst och hälso- och sjukvård kan använda för att minska risken för fall.
Värdera fallrisk
En värdering av fallrisken hjälper dig att avgöra om en person riskerar att falla om inga åtgärder sätts in.
Balans och styrka
Regelbunden styrketräning i kombination med balansträning och daglig fysisk aktivitet kan minska risken att falla.
Mat
Aptit och näringsupptag förändras med tiden och risken för undernäring ökar med åldern. Att inte äta tillräckligt kan påverka kraft och ork, vilket i sin tur ökar risken för fall.
Läkemedel
Vissa läkemedel ökar risken att falla eftersom de kan ge biverkningar som till exempel trötthet, yrsel, balansproblem eller muskelsvaghet.
Miljö
Olika faktorer i individens omgivning kan påverka risken att falla, som till exempel belysning, mattor eller trösklar.
Alkohol
Att dricka alkohol ökar risken för fallolyckor. Även ett lågt alkoholintag påverkar stabilitet och koordination hos personer över 65 år.
Teambaserat arbetssätt
För att förebygga fall och fallskador behövs samlad kompetens från flera delar av vården och omsorgen. Teambaserat arbetssätt innebär att ett team med flera olika kompetenser samverkar genom ett systematiskt arbetssätt. Även individen och eventuellt närstående ingår i teamet.
Webbinarium om ett fallpreventivt arbetssätt
I december 2021 höll Socialstyrelsen i ett webbinarium om ett fallpreventivt arbetssätt. Här kan du se webbinariet i efterhand.
Delar ur webbinariets innehåll:
- Fallprevention och hälsoekonomi.
- Socialstyrelsens webbutbildningar och annat stöd att använda i implementering av fallpreventivt arbetssätt.
- Från projekt till ordinarie verksamhet – ett praktiskt exempel på fallpreventivt arbete i Landskrona stad.
Se syntolkad version av webbinariet på Vimeo
Utbildning: Ett fall för teamet
För att lyckas med fallprevention krävs samlad kompetens från olika professioner. Ett fall för teamet fokuserar på ett teambaserat arbetssätt och systematiskt kvalitetsarbete för att förebygga fallolyckor. Öppna länken i en annan webbläsare än Internet Explorer, till exempel Chrome.