En god vård ska bland annat kännetecknas av att den är personcentrerad, jämlik och säker. Den ska genomföras i samråd och med respekt för patientens självbestämmande och integritet. En delaktig patient kan lättare medverka till att målen med vård och behandling uppnås och att säkerhetsrisker kan förebyggas.
Varje möte är unikt och behöver anpassas efter patientens behov och förutsättningar. Två experter möts på lika villkor – vårdpersonalen är expert på det kliniska, patienten är expert på sig själv. Centralt i varje möte är att ge patientens unika berättelse utrymme, lyssna och agera på den.
Genom att öva och reflektera över bemötandefrågor kan er verksamhet utveckla arbetssätt som är inkluderande.
Filmer om att mötas i vården
Socialstyrelsen har tagit fram fyra filmer om bemötande i hälso- och sjukvården. Varje dramatisering kan väcka känslor och tankar om hur du i ditt arbete kan ge bästa möjliga stöd i mötet med patienter och deras anhöriga. De illustrerar upplevelser som kan uppstå hos patienter när de möter hälso- och sjukvården. Filmerna ska ses som ett reflektionsunderlag ger inte färdiga lösningar.
Vår förhoppning är att filmerna ska vara ett underlag till givande diskussioner på din arbetsplats. Vi hoppas dessutom att de kan vara till hjälp för dig som i ditt dagliga arbete möter patienter och närstående.
Varje film är 1–2 minuter långa. De är fristående från varandra och kan visas vid ett tillfälle eller vid flera olika tillfällen.
Om du inte kan se och öppna filmerna använd Chrome eller annan webbläsare i stället för Internet Explorer.