Delaktighet, skolgång och hälsa

Barn och föräldrar behöver så långt som möjligt vara delaktiga när barn är placerade i samhällsvård. Placerade barns hälsa och skolgång behöver uppmärksammas särskilt.

Barn har rätt att få relevant information under placeringen och ska ges möjlighet att framföra sina åsikter. Socialtjänsten ska ta hänsyn till barnets åsikter i förhållande till barnets ålder och mognad. Det framgår av socialtjänstlagen, SoL, och lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU.

Socialtjänsten ska även informera barnet till exempel om skälet till placeringen och vilka rättigheter barnet har i förhållande till hemmet där barnet har placerats.

Samverkan med vårdnadshavare är också en viktig del i arbetet. Socialtjänsten kan även behöva samverka med andra, till exempel skola och hälso- och sjukvården.

Berättelser från placerade barn och unga

Många barn och vuxna med erfarenhet av samhällsvård har vittnat om sina upplevelser av vården. Erfarenheterna är blandade och många anser att socialtjänsten behöver förbättra sitt arbete på olika sätt. Andra är tacksamma och nöjda med den hjälp de fått.

Du kan ta del av många berättelser och fakta om familjehemsvård och andra stödinsatser på Mininsats.se, och även hos Barnombudsmannen och hos Maskrosbarn:

Mininsats.se 

Vem bryr sig – när samhället blir förälder (2019), Barns röster om att växa upp i den sociala barnavården – Barnombudsmannen

Jag är bara en påse med pengar – Maskrosbarn

Ville inte gå snett – unga på SiS ungdomshem berättar, pocketbok – SiS

Barn med utländsk bakgrund – ensamkommande barn

Det förekommer att barn och unga i HVB och familjehem har erfarenhet av flykt och migration. En del har kommit hit med sina föräldrar. Andra är födda här, men har föräldrar som migrerat. En annan grupp är de ensamkommande barnen som kommit hit utan sina föräldrar. Barnen kan direkt eller indirekt ha påverkats av att byta land, kultur och språk. Barnen eller deras föräldrar kan ha varit utsatta för krig och trauman som påverkar barnens uppväxt.

Ensamkommande barn och unga har samma behov av stöd för sin utveckling och för att må bra som sina jämnåriga. Men de har ofta utsatts för en rad olika påfrestningar under lång tid och har inte sina vårdnadshavare i Sverige och kan utifrån det ha särskilda behov.

Ensamkommande barn och unga – Kunskapsguiden

Interkulturellt perspektiv – Kunskapsguiden

Barn med funktionsnedsättning

Inom samhällsvården finns även barn med olika funktionsnedsättningar. Det kan handla om både fysiska och intellektuella funktionsnedsättningar. Det har också blivit allt vanligare att barn och unga i familjehem och HVB har någon typ av neuropsykiatrisk diagnos som exempelvis ADHD eller autism. Särskild kompetens och särskilda insatser kan behövas för att möta de här barnens behov.

Barns hälsa och skolgång behöver uppmärksammas

Forskning visar att placerade barns hälsa och skolgång behöver uppmärksammas bättre. Samverkan mellan skola och hälso- och sjukvård samt tandvård är många gånger en förutsättning för att barn i samhällsvård ska få rätt hjälp.

Godkända betyg och en fungerande skolgång är ett par av de viktigaste faktorerna för att barn ska må bra och ha förutsättningar att få ett bra liv som vuxna. Det förekommer att placerade barn och unga underpresterar i skolan i förhållande till sin begåvningsnivå och trots flera år av familjehemsvård. Det är därför viktigt att socialtjänsten uppmärksammar barnets skolgång både när vården ska utformas och följas upp.

Socialtjänsten behöver även uppmärksamma barnets hälsa som många gånger visat sig vara eftersatt. Det gäller både den psykiska och fysiska hälsan och tandhälsan.

Hälsoundersökning ska erbjudas

Alla barn och unga upp till 20 år ska på initiativ av socialnämnden erbjudas en hälsoundersökning av regionen i anslutning till att vården inleds, om det inte är obehövligt. Utgångspunkten är att ett barn eller en ung person behöver genomgå en hälsoundersökning, men om barnet eller den unge till exempel.nyligen har genomgått en hälsoundersökning eller erbjudits hälsoundersökning enligt annan lagstiftning kan socialtjänsten anse att en ytterligare hälsoundersökning inte behövs.

Syftet med undersökningarna inför placeringen är att identifiera aktuella och tidigare försummade hälso- och sjukvårdsbehov för att möjliggöra åtgärder och fortsatt uppföljning. Undersökningen ska leda till ett utlåtande som utgör stöd för socialtjänstens planering av vården.

Meddelandeblad om hälsoundersökningar av barn och unga som vårdas utanför det egna hemmet m.m. – Socialstyrelsen

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Placerade barn och unga – handbok för socialtjänsten Socialstyrelsen, 2020.
LVU – handbok för socialtjänsten Socialstyrelsen, 2020.
Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2012:11) om socialnämndens ansvar för barn och unga i familjehem, jourhem, stödboende och hem för vård eller boende Socialstyrelsen, 2012.
Ensamkommande barn och unga – handbok för socialtjänsten Socialstyrelsen, 2020.
Grundbok i BBIC – Barns behov i centrum Socialstyrelsen, 2023.
Ny placeringsform, stödboende för barn och unga 16-20 år – Meddelandeblad Socialstyrelsen, 2016.
Lag (2017:209) om hälsoundersökning av barn och unga som vårdas utanför det egna hemmet Sveriges riksdag, 2017.
Placerade barns skolgång och hälsa ett gemensamt ansvar Socialstyrelsen, 2013.
Ett hem att växa i – Familjehemmets bok – Grundutbildning för jour- och familjehem – reviderad version 2017 Socialstyrelsen, 2017.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.