Teman om psykisk hälsa och ohälsa på Kunskapsguiden

På Kunskapsguiden hittar du flera teman inom området psykisk hälsa och ohälsa. Här har vi samlat dem. De innehåller kunskap från flera myndigheter och andra aktörer.

Psykisk hälsa och ohälsa är ett brett område, som berör stora delar av verksamheterna inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Även inom andra verksamheter som möter människor behöver personalen ha kunskap om området. 

Adhd

Här finns information om diagnosen adhd, vilket stöd och behandling som barn och vuxna med adhd kan behöva, och hur personal inom vård, socialtjänst och andra verksamheter kan ge personer med adhd stöd.

Adhd

Autism

Här finns information om diagnosen autism, vilket stöd och behandling som barn och vuxna med autism kan behöva, och hur personal inom vård, socialtjänst och andra verksamheter kan ge stöd till personer med autism.

Autism

Barn som anhöriga

Barn som växer upp med till exempel psykisk ohälsa eller missbruk i familjen riskerar att själva få liknande problematik. I temat Barn som anhöriga finns kunskap om området, till exempel vad hälso- och sjukvården, socialtjänsten respektive förskola och skola behöver känna till och göra. Här finns också filmer, poddar och tips på webbutbildningar. 
Barn som anhöriga

Du hittar mer information på sidan Barn till föräldrar med missbruk eller beroende i temat Stöd till anhöriga

Mer om barns situation som anhöriga finns också på sidan Kunskap och kompetensutveckling i temat Familjeorienterat arbetssätt vid missbruk och beroende.

Depression och ångestsyndrom

Depression och ångestsyndrom tillhör de stora folksjukdomarna. De drabbar människor i alla åldrar och kan påverka livet på många sätt. Temat beskriver vilken hjälp och vilket stöd som behövs för att förhindra långvarig sjukdom och andra svårigheter. 

Depression och ångestsyndrom

Demenssjukdomar hos äldre personer

Här finns information om olika demenssjukdomar hos äldre personer och hur en demensutredning går till. Läs också om personcentrerad vård vid demenssjukdom och om stöd till anhöriga.

Demenssjukdomar hos äldre personer

M.I.N.I – Stöd för diagnostik vid psykisk ohälsa inom primärvården

M.I.N.I. är ett intervjuverktyg som kan användas i diagnostik vid psykisk ohälsa. Temat innehåller ett utbildningsmaterial och ett informationsmaterial som förtydligar hur M.I.N.I. kan användas i primärvården.

M.I.N.I – Stöd för diagnostik vid psykisk ohälsa inom primärvården

Personligt ombud

Personligt ombud är ett stöd för personer med psykisk funktionsnedsättning som behöver hjälp att påverka sin livssituation och kunna bli mer delaktiga i samhället. Temat beskriver vad personligt ombud är och vad som ingår i rollen.

Personligt ombud

Posttraumatiskt stressyndrom

Temat beskriver kortfattat hur diagnosen posttraumatiskt stressyndrom kan visa sig och vilken behandling som personer med posttraumatiskt stressyndrom kan behöva.

Posttraumatiskt stressyndrom

Posttraumatiskt stressyndrom hos barn och unga

Temat beskriver kortfattat hur diagnosen posttraumatiskt stressyndrom kan visa sig hos barn och unga och vilken behandling de kan behöva.

Posttraumatiskt stressyndrom hos barn och unga 

Psykiatrisk heldygnsvård

Psykiatrisk heldygnsvård kan behövas när en person har ett svårt psykiatriskt tillstånd och det inte fungerar med öppen vård. I det här temat hittar du bland annat information om tvångsvård, barn- och ungdomspsykiatrisk heldygnsvård och självvald inläggning.

Psykiatrisk heldygnsvård

Psykisk hälsa hos äldre personer

Att bli äldre innebär en ökad risk för psykisk ohälsa, med psykiatriska tillstånd som depression och ångest. Temat vänder sig till dig som möter äldre personer i ditt arbete, och innehåller information om hur psykisk ohälsa kan förebyggas och psykiatriska tillstånd behandlas. 

Psykisk hälsa hos äldre personer

Psykisk ohälsa hos barn och unga

Att tidigt upptäcka psykisk ohälsa hos barn och unga är viktigt för att inte svårare psykisk ohälsa ska utvecklas. Temat beskriver bland annat hur psykisk ohälsa kan visa sig, och vänder sig till alla yrkesgrupper som möter barn och unga. 

Psykisk ohälsa hos barn och unga

Psykologiska behandlingsmetoder

Temat beskriver olika psykologiska behandlingsmetoder som kan användas vid olika diagnoser och tillstånd. De vanligaste formerna tas upp, som psykodynamisk psykoterapi, PDT, och kognitiv beteendeterapi, KBT, men också flera andra metoder. 

Psykologiska behandlingsmetoder

Samverkan kring barn och unga

För barn och unga som har funktionsnedsättning, lider av psykisk ohälsa eller som far illa krävs rätt stöd så tidigt som möjligt. Därför behöver hälso- och sjukvården, socialtjänsten och skolan samverka. Detta tema ger en samlad bild av olika aktörers uppdrag och ansvar, och är tänkt att ge inspiration och öka kunskapen om samverkan.

Samverkan kring barn och unga

Schizofreni

Här finns information om schizofreni och schizofreniliknande tillstånd. Temat tar upp vilket stöd och behandling som personer med diagnoserna kan behöva, och hur personal inom vård, socialtjänst och andra verksamheter kan ge stöd till personer med schizofreni.

Schizofreni

Självskadebeteende

Självskadebeteende

Temat beskriver kortfattat vad självskadebeteende är, hur det kan visa sig, och vilken behandling som personer med självskadebeteende kan behöva.

Självskadebeteende

Suicid och suicidprevention

Många som tar sitt liv har haft kontakt med hälso- och sjukvården eller socialtjänsten dessförinnan. Därför behöver personalen ha kunskap om suicid, och vilka risk- och skyddsfaktorer som finns. 

Suicid och suicidprevention

Tidiga samordnade insatser (TSI)

Tidiga samordnade insatser, TSI, är insatser som ges tidigt vid en ogynnsam utveckling, oavsett barnets ålder. Det innebär att personal från skola, hälso- och sjukvård och socialtjänst arbetar tillsammans för dem som behöver stöd. 

Tidiga samordnade insatser (TSI)

Traumamedvetet bemötande av placerade barn och unga

Placerade barn och unga som varit med om svåra händelser behöver ett traumamedvetet bemötande. Det handlar om att tillgodose deras behov av trygghet, goda relationer och hjälp att hantera svåra känslor. 

Traumamedvetet bemötande av placerade barn och unga

Tvång och begränsningar

Att vidta tvångs- och begränsningsåtgärder mot någons vilja är inte tillåtet, men förekommer ändå i vården och omsorgen. Temat ger stöd för och exempel på hur man kan förebygga och undvika sådana åtgärder. 

Tvång och begränsningar

Yrkesintroduktion för baspersonal som arbetar med personer med psykisk funktionsnedsättning

Temat beskriver vad som kan ingå i ett introduktionsprogram för nyanställda inom stöd, service och omsorg till personer med psykisk funktionsnedsättning. Innehållet kan också användas av handläggare eller andra som söker kunskap. 

Yrkesintroduktion för baspersonal som arbetar med personer med psykisk funktionsnedsättning

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Kunskapsguiden 2023-02-22

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Mejla till oss

Skicka ett mejl till nyhetsbrev.KG@socialstyrelsen.se och skriv att du vill bli tillagd som prenumerant.

Så behandlar Socialstyrelsen dina personuppgifter