Om äldre personer och alkohol

Äldre personer är mer känsliga för hur alkoholen påverkar hälsan än vad yngre personer är. Till exempel har äldre personer högre risk att drabbas av sjukdomar till följd av alkohol. Det finns också risker kopplade till en högre läkemedelsanvändning och att alkoholkonsumtion kan öka risken att falla. Äldre personer som har alkoholproblem behöver erbjudas stöd och hjälp.

Alkoholkonsumtionen bland äldre personer har ökat under senare år samtidigt som den minskar i alla andra åldersgrupper. Även om de äldre männen står för den största konsumtionen av alkohol så är ökningen störst bland äldre kvinnor. Därutöver drabbas äldre personer allt oftare av både alkoholrelaterade sjukdomar och dör i sjukdomar relaterade till alkohol.

Äldre personer är känsligare för alkohol

Äldre personer är mer känsliga för hur alkoholen påverkar hälsan eftersom både muskelmassan och kroppsvätskan minskar när man blir äldre. Alkoholen fördelas då på en mindre volym kroppsvätska och promillehalten blir högre i kroppen än tidigare vid samma konsumtion.

Även ett lågt alkoholintag påverkar stabiliteten och koordinationen hos äldre personer. De faller lättare och kan råka ut för olyckor. En ökad risk för fallolyckor gäller särskilt för personer som av andra anledningar redan har nedsatt balans.

Äldre personer drabbas vanligtvis av olika sjukdomar och vid exempelvis leversjukdom eller magsår är det direkt olämpligt med alkohol.

Några andra exempel på sjukdomar som kan orsakas eller förvärras av alkohol är:

  • hjärtkärlsjukdomar
  • diabetes
  • cancer
  • demenssjukdom.

Läkemedel och alkohol

Äldre personer äter ofta flera olika läkemedel. Läkemedel i kombination med alkohol kan vara olämpligt eftersom effekten av läkemedlen kan bli sämre eller förstärkas. Kombinationen med alkohol kan göra att berusningen ökar och att den enskilda personen dessutom kan få allt svårare att sköta sin läkemedelsbehandling.

Vissa bör inte dricka någon alkohol alls

Vissa grupper bör inte dricka någon alkohol alls, exempelvis de som har leversjukdom eller magsår, tar psykoaktiva eller lugnande mediciner, har problem med minnet eller inlärning, dålig balans eller oregelbunden hjärtrytm.

Tecken på alkoholproblem

Humörsvängningar, kognitiva svårigheter och sömnproblem kan vara tecken på att någon dricker för mycket, men kan också ha andra orsaker. I kombination med andra signaler kan dessa tecken tyda på att en person har alkoholproblem. Andra tecken kan vara obetalda räkningar, att personen inte sköter sin hygien, inte sköter om hemmet eller har tydliga balansproblem som inte beror på något känt hälsoproblem. Personen kan behöva genomgå en läkarundersökning för att få veta vad problemen beror på. Hen kan också behöva få kontakt med kommunens missbruksenhet.

Äldre personer med alkoholproblem behöver erbjudas stöd och hjälp

Alla äldre personer som dricker alkohol har inte problem. De som har problem på grund av sin alkoholkonsumtion behöver erbjudas stöd, hjälp och behandling. Det kan till exempel gälla problem kopplade till alkoholen som:

  • inverkar på hälsan
  • att inte klara av sitt vardagsliv
  • svårigheter med att upprätthålla sina sociala relationer.

Ansvaret för att stödja, hjälpa och behandla alkoholproblem ligger hos kommunens missbruksenhet och hälso- och sjukvården. Dessa aktörer kan behöva samarbeta med äldreomsorgen om en äldre person har alkoholproblem Socialtjänsten ansvarar för socialt och psykosocialt stöd, medan hälso- och sjukvården ansvarar för den medicinska behandlingen.

Du som jobbar inom hemtjänsten eller vid ett särskilt boende kan se tecken på och upptäcka eventuella alkoholproblem hos äldre personer. Då kan du motivera dem att ta emot stöd och hjälp och verka för att personen får tillgång till relevant hjälp.

Äldre är som andra – olika

Frågor som tas upp under denna kunskapstimme är:

  • Se alla äldre personer som speciella
  • Äldre och alkohol
  • Äldre och våld.
Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Äldre och alkohol, Socialstyrelsen, 2022

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!