I vården och omsorgen är det viktigt att personalen har rätt kompetens för sina arbetsuppgifter, för att personerna som får stöd ska känna sig trygga. Språkkunskaper och förmåga att kommunicera är grundförutsättningar för att personalen ska kunna utföra arbetet på ett säkert sätt. Språkförmåga behövs i kontakten med brukare och patienter, anhöriga och anställda runt den äldre personen, men också för att exempelvis kunna dokumentera, larma, och skriva avvikelser.
Språkutvecklande arbete
För att lyckas med språkutveckling är det viktigt att hela verksamheten är delaktig, både ledning och medarbetare. Det behöver genomsyra organisationens kultur och arbetssätt för att bli en naturlig del av verksamheten.
Ett språkutvecklande arbete kan handla om att till exempel ta fram textmallar eller samtalsmallar för vanligt förekommande kommunikation. Det gynnar inte bara andraspråkstalare, utan kan även fungera som stöd för många förstaspråkstalare.
Aktiva chefer är ofta avgörande
En engagerad och aktiv chef är ofta avgörande för att kunna bygga upp en språkutvecklande miljö på en arbetsplats. Det behövs en chef som förstår vikten av ett sådant utvecklingsarbete, och som är beredd att driva det framåt.
Chefen behöver förankra arbetet med språkutveckling och skapa en positiv förväntan i personalgruppen. Det är viktigt att personalen förstår att det finns fördelar för alla att arbeta språkutvecklande. För att arbetet ska leva vidare och utvecklas på lång sikt behöver chefen motivera, stötta, prioritera, skapa rätt förutsättningar och betona vikten av att kontinuerligt arbeta språkutvecklande.
Förstaspråkstalare är ett viktigt stöd till andraspråkstalare
För chefer, rekryterare och kollegor är det bra att känna till hur språket fungerar för en person som håller på att lära sig det. Det är också viktigt att veta hur man som förstaspråkstalare kan underlätta kommunikationen och stödja en arbetskamrat som vill utveckla sitt språk.
Som förstaspråkstalare är man en resurs och ett stöd för den som lär sig svenska i vuxen ålder. Oavsett hur långt en andraspråkstalare har kommit i inlärningen av svenska, är det i tal eller skrift med andra svensktalande som språket testas och kommer till användning. Den som redan behärskar svenska väl har ett stort ansvar för att få kommunikationen att fungera, både genom att försöka förebygga problem och lösa dem, om de uppstår.
Tvåspråkighet är en resurs i äldreomsorgen
Flerspråkighet är en rikedom och en resurs – både för den som är flerspråkig och för samhället. Samhället behöver flerspråkiga personer, till exempel tolkar, översättare och personer som kan ge vård och omsorg på olika språk. Läs mer i rapporten Flerspråkighet i arbete från Institutet för språk och folkminnen.
Flerspråkighet i arbete – Institutet för språk och folkminnen
Språkutvecklande arbetssätt på arbetsplatser – Föreningen Vård- och omsorgscollege
Språkförmåga i fokus – stöd vid rekrytering och språkutveckling
Språkförmåga i fokus är ett stödmaterial för dig som behöver få en bild av en persons språkförmåga kopplat till de krav som ett arbete inom vård och omsorg ställer. Materialet består av två bedömningssamtal med frågor och uppgifter som utgår från en del av en genomförandeplan. Materialet ger också råd till den som ska hålla i samtalen och tips på språkutvecklande insatser efter bedömningen. En viktig förutsättning för detta är förstås att det finns möjligheter att ge det stöd som behövs på arbetsplatsen.
Språkbedömning vid rekrytering – Institutet för språk och folkminnen
Samlade verktyg, Språket på jobbet – Föreningen Vård- och omsorgscollege
Se verktyg och information om att arbeta språkutvecklande på webbplatsen Språket på jobbet från Föreningen Vård- och omsorgscollege.