Underlag för arbete med bedömning och utveckling av språkförmåga

Socialstyrelsen har ett underlag som både kan användas för att underlätta bedömningen av personalens språkförmåga i äldreomsorgen, och som ett stöd för att utveckla språkförmågan i verksamheten. För att underlätta användandet av underlaget finns presentationsmaterial och tips på hur det kan användas.

”Språkförmåga i äldreomsorgen – underlag för bedömning och utveckling” har tagits fram för att underlätta för verksamheter inom äldreomsorgen att bedöma om personalen har tillräcklig språkförmåga för de aktuella arbetsuppgifterna. Underlaget innehåller mål att sträva mot. Utgångspunkten är alltså inte att all personal har den språkförmåga som anges vid anställningens början. Underlaget är utformat för att kunna användas på olika sätt utifrån verksamhetens behov och förutsättningar.

Språkförmåga i äldreomsorgen riktar sig främst till chefer, HR-avdelningar och verksamhetsutvecklare inom äldreomsorgen, men medarbetare har också nytta av underlaget. I underlaget kan man se vad som förväntas gällande språknivå i äldreomsorgen, man kan ha det som diskussionsunderlag om språkförmågan på arbetsplatsen och som underlag för att se hur personalens språkförmåga utvecklas över tid. Det är utformat för att kunna användas på olika sätt utifrån verksamhetens behov och förutsättningar. 

Underlaget kan användas för språkutveckling i verksamheten

Underlaget kan användas som stöd i arbetet med språkutveckling i verksamheten. Med underlaget som stöd kan verksamheten bedöma arbetstagarens språkförmåga genom att ringa in språknivå eller få syn på kunskapsluckor. Underlaget kan också användas som stöd i det språkutvecklande arbetet, både för att höja språkförmågan hos den enskilde medarbetaren och i verksamheten.

Utgår från kompetensmål för undersköterskor

Underlaget utgår från Socialstyrelsens kompetensmål för undersköterskor. I underlaget anges den språkförmåga som behövs för att uppnå dessa mål och för att kunna utföra arbetet inom äldreomsorgen med god kvalitet. Underlaget har tagits fram och formulerats delvis med hjälp av GERS, Gemensam europeisk referensram för språk.

Språkförmåga i äldreomsorgen – underlag för bedömning och utveckling – Socialstyrelsen

Presentationsmaterial och tips

För att underlätta användandet av ”Språkförmåga i äldreomsorgen – underlag för bedömning och utveckling”, finns det några verktyg som kan användas i arbetet. 

Presentationsmaterial

Det finns tre presentationsmaterial som kan användas för att presentera och introducera ”Språkförmåga i äldreomsorgen”. Presentationsmaterialet finns för beslutsfattare, chefer och arbetsgrupper. Till respektive presentation finns ett talarstöd. Varje presentation innehåller även ett antal frågor som kan vara bra att diskutera när presentationen visas. 

Beslutsfattare (politiker och ledning)

Presentationsmaterial: Språkförmåga i äldreomsorgen – underlag för bedömning och utveckling Stödmaterial till nämnd och ledning – Socialstyrelsen
 
Talarstöd: Stödmaterial för genomgång av presentationsmaterial om Socialstyrelsens underlag Språkförmåga i äldreomsorgen – Beslutsfattare – Socialstyrelsen

Chefer

Presentationsmaterial: Språkförmåga i äldreomsorgen – underlag för bedömning och utveckling Stödmaterial för genomgång riktat till chefer – Socialstyrelsen

Talarstöd: Stödmaterial till presentationsmaterial om Socialstyrelsens underlag Språkförmåga i äldreomsorgen – Chefer – Socialstyrelsen

Arbetsgrupper

Presentationsmaterial: Språkförmåga i äldreomsorgen – arbeta språkutvecklande – För arbetsgrupper i äldreomsorgen – Socialstyrelsen

Talarstöd: Stödmaterial för genomgång av hur Socialstyrelsens underlag Språkförmåga i äldreomsorgen kan användas i arbetsgrupper – Socialstyrelsen

Språkbedömning vid rekrytering – Institutet för språk och folkminnen

En vägledning om hur man lägger upp en språkbedömning vid rekrytering inom offentlig sektor.

Samlade verktyg, Språket på jobbet – Föreningen Vård- och omsorgscollege

Se verktyg och information om att arbeta språkutvecklande på webbplatsen Språket på jobbet från Föreningen Vård- och omsorgscollege.

Språkutvecklande arbetssätt på arbetsplatser – Föreningen Vård- och omsorgscollege

Hitta information och stöd för språkutvecklande arbetsplatser hos Vård- och omsorgscollage.
Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Språkförmåga i äldreomsorgen, Socialstyrelsen, 2023

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!