Exempel på olika typer av team

Multiprofessionella team förekommer på olika ställen inom vården och omsorgen. Här beskriver vi olika typer av team och hur de kan vara organiserade. Här finns även reflektionsfrågor som stöd för teambaserat arbetssätt.

Termbankens definition av Multiprofessionellt team

Grupp av vård- och omsorgspersonal med olika professioner och/eller kompetenser som samarbetar kring den enskilde.

Multiprofessionella team kan bestå av personal både från hälso- och sjukvård och från socialtjänst.

Till Socialstyrelsens termbank

 

Multiprofessionella team förekommer på olika ställen både inom hälso- och sjukvården, inom omsorgen och ibland inom båda tillsammans. Det är verksamheternas ansvar att skapa och organisera teamen, utifrån behov och förutsättningar.

Hur är team organiserade?

Multiprofessionella team kan vara organiserade på olika sätt. Vissa är kopplade till en specifik diagnos; demensteam är ett sådant exempel. Andra team är organiserade efter en viss situation, exempelvis hemgångsteam, palliativa team och team för intensiv hemrehabilitering. Team kan också vara knutna till personer som bor i ett visst område eller bor på samma särskilda boende.

Teamet kan bestå av samma personalgrupp som stödjer och hjälper olika personer, eller sättas samman utifrån en enskild persons behov. Den digitala tekniken gör att medlemmarna i ett team kan finnas på olika fysiska platser. Teamet kan både arbeta under en längre tid och göra punktinsatser i vissa situationer

Förebygg fallolyckor med teambaserat arbetssätt

För att förebygga fall och fallskador kan det behövas en samlad kompetens från flera delar av vården och omsorgen. Teambaserat arbetssätt är en metod som kan användas för att motverka fallolyckor.

Att en person faller beror nästan alltid på en kombination av olika faktorer. Det är oftast kombinationen av personens förutsättningar och miljön som avgör vad som händer. Nästan alla förebyggande insatser måste därför göras ur ett helhetsperspektiv där hela vård- och omsorgsteamet bidrar med sin samlade kompetens.

Läs mer om hur ni kan arbeta teambaserat utifrån olika perspektiv för att förebygga fallolyckor

Teambaserat arbetssätt i arbetet med äldre

Ett teambaserat arbetssätt bidrar till att äldre med så kallade sammansatta behov får vård och omsorg av god kvalitet på ett samordnat, tryggt och säkert sätt. Arbetssättet innebär att samla de kompetenser som behövs i ett team runt den äldre personen. I teamet arbetar alla tillsammans för att samordna insatser och ge vård och omsorg av god kvalitet.

Den nationella värdegrunden för äldreomsorgen säger att äldre personer ska få leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Det teambaserade arbetssättet kan bidra till det, det vill säga att erbjuda individen personcentrerade och samordnade vård- och omsorgsinsatser.

Webbutbildning – Teambaserat arbetssätt i arbetet med äldre med sammansatta behov

Den här utbildningen kan ett team eller en arbetsgrupp göra tillsammans. Utbildningen vänder sig även till chefer, teamledare samt beslutsfattare. Syftet med utbildningen är att du som arbetar i, leder, eller ska starta upp ett team, ska få de kunskaper som behövs för att implementera ett teambaserat arbetssätt som bidrar till att den äldre får vård och omsorg av god kvalitet på ett samordnat, tryggt och säkert sätt. Utbildningen består av sex kapitel och är lämplig att genomföra i grupp, i slutet av kapitel 5 finns ett avsnitt för gruppreflektion. Kapitel 6 vänder sig till chefer, teamledare samt beslutsfattare och är tänkt att genomföras individuellt. Även här finns ett avsnitt för reflektion.

Läs mer om olika typer av teambaserade arbetssätt

Tillsammans med primärvården som nav – Samarbete för specialiserad vård i hemmet, publikation från SKR (2024)

Nära vård i hemmet för äldre, publikation från SKR (2021)

Utveckla teamet med reflektionsfrågor

Socialstyrelsen har tagit fram ett antal reflektionsfrågor för dig som arbetar i team. Frågorna ska ses som ett diskussionsunderlag för ditt team. Välj de frågor som är lämpliga för teamets verksamhet och använd dem gärna löpande för att uppdatera och utveckla teamets arbete.

Reflektionsfrågor för teamet, Socialstyrelsen (pdf)

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!