Organisationer som ger stöd när någon i familjen är frihetsberövad

Socialtjänsten ska erbjuda stöd till barn och familjer efter behov. Vid sidan av finns också civilsamhällesorganisationer som erbjuder olika former av stöd till barn med frihetsberövade familjemedlemmar. Organisationerna ger barn möjlighet att få kontakt med andra i liknande situation.

I denna text kan begreppet förälder också vara en annan omsorgsperson, vårdnadshavare eller närstående.

Organisationerna erbjuder bland annat barn och föräldrar

  • trygga mötesplatser
  • individuellt stöd
  • gruppverksamhet
  • digitalt stöd där man kan vara anonym.

Organisationerna erbjuder också socialtjänsten

  • rådgivning, vägledning och material
  • besök hos socialtjänsten i olika kommuner för att öka kunskapen om målgruppen och främja lokalt utvecklingsarbete
  • informationsmaterial anpassat för barn i olika åldrar som till exempel kan användas inför ett besök i fängelse eller som stöd i samtal.

Utöver stöd till barn, familjer och socialtjänsten samarbetar organisationerna med Kriminalvården. Verksamheterna finns på ett tiotal orter i Sverige.

Organisationerna får ofta finansiering genom statsbidrag eller andra bidrag som delas ut av myndigheter. Många av landets kommuner saknar särskilda insatser för barn med föräldrar som frihetsberövats. Organisationerna har därför en viktig roll i arbetet med familjer som har en familjemedlem i fängelse.

Hjälp familjer att komma i kontakt med civilsamhällesorganisationer

Som socialsekreterare kan du hjälpa barn och föräldrar att komma i kontakt med organisationer som ger stöd. Många barn har positiva erfarenheter av att träffa andra i liknande situation i en neutral miljö där det finns kunskap om den specifika situationen att ha en frihetsberövad förälder. Många som arbetar i de ideella organisationerna är ofta utbildade socionomer, pedagoger eller utbildade inom vård och behandling. Flera som arbetar i organisationerna har också egen erfarenhet av att en familjemedlem har varit frihetsberövad.

Vilka organisationer finns?

Bufff

Bufff står för barn och ungdom med en förälder eller en familjemedlem i fängelse. De kan ge stöd till hela familjen och har en nationell stödtelefon och en chatt där barn kan vara anonyma och få stöd. Bufff erbjuder neutrala mötesplatser för hela familjen i ett antal kommuner med möjlighet att träffa andra i samma situation. 

Läs mer:

Solrosen

Solrosen är en verksamhet inom den idéburna organisationen Räddningsmissionen och finns i Göteborg och Borås. Stödet ges och anpassas till familjemedlemmars individuella behov när en anhörig är eller har varit frihetsberövad. Solrosen erbjuder även ett nationellt digitalt samtalsstöd.

Läs mer:

Vårsol

I Jönköping arbetar Vårsol Samtalcenter utifrån Solrosens arbetssätt med målgruppen. 

Läs mer:

Vårsol Samtalscenter

Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka)

Nka är expertstöd till myndigheter, regioner, kommuner och enskilda utförare vad gäller anhörigfrågor. På Nka:s webbplats finns samlad kunskap om barn som anhöriga till föräldrar med egna svårigheter. 

Läs mer:

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Bufff, 2024
Solrosen, Räddningsmissionen, 2024
Frälsningsarmén, 2024
Nationellt kompetenscentrum anhöriga, 2024

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!