Risk för våld och utsatthet

Personer med funktionsnedsättning är i alla åldrar betydligt mer utsatta för våld än övriga befolkningen. Att leva med en eller flera funktionsnedsättningar innebär för många ett särskilt beroende av andra människor och sårbarhet i många situationer.

Tre teman som brukar återkomma när man talar om våld mot personer med funktionsnedsättning är beroende, sårbarhet och osynlighet:

  • Många personer med funktionsnedsättning är beroende av andra för att vardagen ska fungera. Beroendet innebär att våldet kan bestå av försummelse, inte bara aktiva handlingar. Det kan handla om att inte få hjälp med mat, hygien, att ta sin medicin eller inte få tillgång till de hjälpmedel man behöver. Beroendet kan leda till en risk för upprepat våld.
  • Sårbarhet har bland annat att göra med att personer med funktionsnedsättning kan ha svårare att undvika eller skydda sig mot våldet, berätta vad som hänt och att ta tillvara sina rättigheter.
  • Osynlighet kan handla om att fokus riktas mot funktionsnedsättningen och att omgivningen inte ser att övergrepp förekommer. Den som utsätts kan ha svårt att bli trodd.

Många personer med funktionsnedsättning har en svagare ekonomisk ställning eller lägre utbildningsnivå och en livssituation som skiljer sig från normen. Det kan vara faktorer som bidrar till att de riskerar att utsättas för våld.

Mer utsatta för alla typer av våld

En sammanställning av olika undersökningar om våldsutsatthet och levnadsvillkor visar att det finns en tydlig koppling mellan funktionsnedsättning och utsatthet för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld både i barndomen och i vuxen ålder. Överlag är det en större risk för kvinnor med funktionsnedsättning att utsättas för våld jämfört med män med funktionsnedsättning. Kopplingen mellan funktionsnedsättning och våld är ännu starkare för allvarligare fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld under barndomen.

Det finns stora variationer när det gäller typ av våld, vem som utsätts och när i tid som våldet har utövats. Olika funktionsnedsättningar innebär olika förutsättningar och riskfaktorer. Personer med intellektuell funktionsnedsättning är en särskilt utsatt och osynlig grupp när det kommer till våldsutsatthet.  

Personer med funktionsnedsättning kan också ha fler och andra typer av nära relationer där våld kan förekomma jämfört med personer utan funktionsnedsättning.

Funktionshinderrelaterat våld

Personer med funktionsnedsättning kan utsättas för samma typer av våld som andra människor. Därutöver kan personerna också utsättas för det som brukar kallas funktionshinderrelaterat våld. Det är handlingar som riktar sig mot själva funktionsnedsättningen. Det kan handla om psykiskt våld som att vägra tolk till någon som är döv, har hörselnedsättning eller har dövblindhet. Det kan handla om att flytta runt eller förstöra möbler för någon som inte ser. Att använda hjälpmedel som tillhygge är ett exempel på fysiskt våld.

Bristande tillgänglighet i omgivningen och hinder för delaktighet i samhället kan göra situationen än mer komplex och innebär ytterligare utsatthet för personer med funktionsnedsättning som är utsatta för våld.

Kvinnor mer utsatta än män

Det är betydligt vanligare att kvinnor med funktionsnedsättning utsätts för våld såväl i vuxen ålder som under barndomen, jämfört med män med funktionsnedsättning. Men här behöver det poängteras att kunskapsläget är sämre när det gäller mäns våldsutsatthet eftersom flertalet studier fokuserat på kvinnor.

Barn med funktionsnedsättning – mer utsatta än andra

Barn och unga med funktionsnedsättning är betydligt mer utsatta för våld än barn och unga utan funktionsnedsättning. Det gäller såväl fysiskt och psykiskt som sexuellt våld. De är också mer utsatta för mobbning och kränkningar på internet. Barn med flera funktionsnedsättningar eller med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är särskilt utsatta för alla typer av våld.

Våld mot barn med funktionsnedsättning, tema på Kunskapsguiden

Tvång och begränsningar

Tvångs- och begränsningsåtgärder upplevs ofta som kränkande och inverkar negativt på personens värdighet och självkänsla. Dessa åtgärder stämmer inte överens med lagstiftningen som betonar vikten av den enskilda individens rätt till självbestämmande. Många situationer som uppstår och riskerar att leda fram till att otillåtna tvångs- och begränsningsåtgärder används kan förebyggas och undvikas.

Tvång och begränsningar, tema på Kunskapsguiden

Våldsamt osynligt

Våld mot personer med funktionsnedsättning är ett dolt samhällsproblem, trots att en psykisk eller fysisk funktionsnedsättning innebär en ökad risk att utsättas för övergrepp. Beroendet av hjälp från andra i vardagen gör att våldet ofta tenderar att bli osynligt för omvärlden.

När samhället inte ser, hör eller förstår

I denna rapport beskrivs temat könsrelaterat våld och funktionshinder ur ett nordiskt perspektiv med utgångspunkt i forskning, officiella rapporter och bidrag från en nordisk expertgrupp.

Bildsamt - bilder som stöd i samtal om våld

Personer med kommunikativa och kognitiva svårigheter löper risk att utsättas för våld på grund av deras svårigheter att berätta om vad de utsatts för. Personer som har kommunikationssvårigheter eller kognitiva svårigheter kan behöva bildstöd för att kunna både berätta om vad de varit med om, men också för att kunna förstå och diskutera vad våld är och vad som är tillåtet och inte.
Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Att arbeta med särskilt utsatta. Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet, NCK 2017-10-01.
När samhället inte ser, hör eller förstår. Nordens Välfärdscenter. Gundersen 2016.
Våld i nära relationer och hedersrelaterat våld - ett utbildningsmaterial Socialstyrelsen 2021
Våld mot personer med funktionsnedsättning – om förekomst och utsatthet för våld, Myndigheten för delaktighet. 2023
Att förebygga och bekämpa våld mot personer med funktionsnedsättning. Myndigheten för delaktighet 2023.
Mer utsatta än andra – om våld mot barn med funktionsnedsättningar. Stiftelsen Allmänna Barnhuset, Myndigheten för delaktighet. 2022.
Fråga, lyssna och förstå. Om att motverka våld mot barn och unga med funktionsnedsättning. Myndigheten för delaktighet 2024.
Våld mot personer med funktionshinder Brottsförebyggande rådet, Brå, 2007

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!