Alla ska få möjlighet till god vård och omsorg. Men människor har olika förutsättningar att själva söka eller ta emot vården och omsorgen. Vanföreställningar, misstänksamhet, svår trötthet och isolering kan vara delar av ett psykiatriskt tillstånd som gör det svårt. Tidigare negativa erfarenheter av vård och omsorg kan också påverka förtroendet.
Det kan vara några orsaker till att en person inte söker eller tar emot hjälp när hen till exempel får mer ångest eller återinsjuknar i psykos.
Personalens möjlighet att skapa trygghet, förtroende och väcka hopp är då avgörande för personens väg mot återhämtning. Att skapa tillitsfulla relationer tar tid, kräver tålamod, anpassning, omtanke och flexibilitet. Verksamheterna i både vård och omsorg behöver ge förutsättningar för personalen att skapa goda relationer. Det kan handla om tillräckligt med tid, rutiner som möjliggör flexibilitet och stöd i form av handledning och reflektion.
Utbildningsmaterial för lärande och reflektion
Socialstyrelsen har tagit fram ett utbildningsmaterial som består av filmer och reflektionsfrågor. Det vänder sig till dig som är medarbetare eller chef i verksamheter inom vård och omsorg, till exempel sluten- och öppenvård, boendestöd, boendeverksamhet, uppsökande arbete och mobila team.
Filmerna och reflektionsfrågorna kan användas i till exempel utbildningar, introduktion på arbetsplatsen och arbetsplatsträffar.
Syftet med utbildningsmaterialet är att öka
- kunskapen om att bygga förtroende för vård och omsorg hos personer med psykiatriska tillstånd som inte söker hjälp eller tar emot insatser när de mår sämre
- samtal och reflektion om att agera i svåra situationer
- medvetenheten om hur närvaro, omtanke och förståelse kan vara avgörande för en människa i en svår situation
- kunskapen om vad som krävs för att kunna förmedla trygghet, hopp och bidra till någons väg mot återhämtning
- förståelsen för vilka upplevelser och behov personer med psykiatriska tillstånd kan ha i olika situationer.
Film: Introduktion till utbildningsmaterialet
I den här filmen introduceras utbildningsmaterialet av Alinda Blomkvist och Louise Kimby, utredare på Socialstyrelsen. Filmen är cirka 2 minuter lång.
Studiehandledning och reflektionsfrågor
Till utbildningsmaterialet finns en studiehandledning, som du kan ladda ner eller skriva ut.
Studiehandledning: Att hjälpa i svåra situationer vid psykiatriska tillstånd – Socialstyrelsen (pdf)
Till filmerna hör också ett antal reflektionsfrågor. Du hittar frågorna under respektive film, men de finns också samlade i det här dokumentet, som du kan ladda ner eller skriva ut.
Filmer som skildrar svåra situationer
De två filmerna om Maria och Kevin skildrar möten med personal i två olika situationer, i psykiatrisk heldygnsvård respektive boendestöd i socialtjänsten. Båda filmerna är relevanta för dig som arbetar med att möta personer med psykisk funktionsnedsättning och stora behov, oavsett var du arbetar.
Till respektive film hör en film där experter samtalar om hur man kan göra i svåra situationer och vad som krävs för att nå fram med vård och stöd. I filmerna medverkar Åsa Höij och Agneta Persson som har egna erfarenheter av psykiatrisk heldygnsvård och tvång, Git Marie Ejneborn-Looi som är specialistsjuksköterska i psykiatrisk vård, handledare och omvårdnadsforskare, samt Klara Essemyr som är psykolog och arbetar uppsökande med personer som har låg tilltro till vård och omsorg.
Filmerna är uppdelade i delar där experterna resonerar tillsammans kring förhållningssätt, bemötande och ansvar. Till respektive del finns reflektionsfrågor som kan användas för gemensamt lärande och reflektion på arbetsplatsen. Komplettera gärna eller anpassa frågorna så att de passar din verksamhet.
Filmer om Maria som uppfattas som hotfull
Filmer om Kevin som inte öppnar dörren
På motsvarande sätt finns en film där experterna reflekterar kring chefernas och ledningens viktiga roller.
Film om chefernas och ledningens viktiga roller
Till utbildningsmaterialet hör också två filmer med filosofen Jonna Bornemark. Filmerna handlar om professionellt omdöme och olika sorters kunskap.