I den här filmen reflekterar experter om chefernas och ledningens viktiga roller. Det gäller chefer, beslutsfattare och ansvariga för utvecklings- och personalfrågor.
Personalen i psykiatrisk vård och omsorg behöver ständigt hantera spänningen mellan att stärka autonomi och att uppmärksamma och agera om en person riskerar att fara illa. Personalen behöver få stöd i och erkännande för det viktiga arbete de utför.
Film: Experter reflekterar kring chefernas och ledningens roller
I den här filmen förs ett samtal om chefernas och ledningens viktiga roller. I filmen medverkar Alinda Blomkvist som är utredare på Socialstyrelsen, Åsa Höij och Agneta Persson som har egna erfarenheter av psykiatrisk heldygnsvård och tvång, Git Marie Ejneborn-Looi som är specialistsjuksköterska i psykiatrisk vård, handledare och omvårdnadsforskare, samt Klara Essemyr som är psykolog och arbetar uppsökande med personer som har låg tilltro till vård och omsorg.
Filmen är uppdelad i delar där experterna resonerar tillsammans kring förhållningssätt, bemötande och ansvar. Till respektive del finns reflektionsfrågor som kan användas för gemensamt lärande och reflektion på arbetsplatsen. Komplettera gärna eller anpassa frågorna så att de passar din verksamhet. Filmen är cirka 14 minuter lång.
Syntolkad version av filmen Experter reflekterar kring chefernas och ledningens roller
Reflektionsfrågor till filmen om chefernas och ledningens roller
Del 1: Främja ett relationsskapande arbete
- Hur kan du som chef och i ledning vara tydlig med vilken kultur som ska genomsyra personalens arbete?
- Hur kan ett relationsskapande arbetssätt främjas och stärkas?
- Om du eller ni ser att en negativ kultur har fått eller riskerar att få fäste i personalgruppen, hur kan du eller ni agera för att vända den?
- Hur kan du eller ni utvärdera hur er verksamhet upplevs av personerna som den är till för?
- Vad är nästa steg hos er?
Del 2: Våga stärka relationer och tillit
- Hur kan du som chef och i ledning signalera att en god arbetsplatskultur, tillit och relationsskapande arbetssätt är prioriterat och viktigt?
- Hur kommunicerar du detta till personalen?
- Hur gör du det tydligt för patienter eller brukare och närstående?
- Hur förankrar du det i resten av organisationen?
Del 3: Håll i och håll ut i förändringsarbetet
- Hur kan ni i er verksamhet stötta varandra att hålla i och hålla ut i ett förändringsarbete?
- Vad behöver ni av kompetens, påfyllnad, kollegialt stöd och resurser?
- Vilka interna resurser finns redan i er verksamhet som du kan lyfta och använda för att stärka positiva arbetssätt?
- Hur kan du som chef eller i ledning synliggöra och uppmuntra dessa?
Del 4: Kom ihåg ditt viktiga uppdrag
- Finns det rutiner eller arbetssätt i din verksamhet som oavsiktligt hindrar personal från att arbeta personcentrerat och relationsskapande, till exempel regler som begränsar möjligheten att bjuda på fika eller att mötas utanför verksamhetens lokaler?
- Hur kan du som chef och i ledning arbeta bort dessa hinder?
- Hur kan ni prata om att professionalitet också inbegriper det allmänmänskliga mötet och att vara empatisk, varm och inlyssnande i mötet med patienter eller brukare?
Källor:
Behandlingsrelationens betydelse, avsnitt i Att leva med psykisk funktionsnedsättning - livssituation och effektiva vård- och stödinsatser. Studentlitteratur, 2020.
Kontinuitet i vården. En systematisk översikt och utvärdering av medicinska, hälsoekonomiska och etiska aspekter. Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, 2021.
Vårdande vid psykisk ohälsa - på avancerad nivå. Studentlitteratur, 2024.