Filmer om Maria som uppfattas som hotfull

De här filmerna handlar om hur personalens förhållningssätt och agerande kan göra skillnad i psykiatrisk heldygnsvård. Liknande situationer kan uppstå på till exempel bostäder med särskild service eller hem för vård eller boende, HVB. Filmerna kan användas vid alla dessa verksamheter.

Film: Maria uppfattas som hotfull

Maria vårdas på en psykiatrisk heldygnsvårdsavdelning och mår allt sämre. Vi ser hur personalens olika förhållningssätt till Maria och situationen gör skillnad. Filmen är cirka 6 minuter lång.

Filmen är syntolkad. Tabba dig fram i videospelaren till höger om spelaren och välj svenska.

Film: Experter reflekterar utifrån filmen om Maria

I den här filmen förs ett samtal om hur man kan göra i svåra situationer i den psykiatriska heldygnsvården, och om vad som krävs för att kunna nå fram med vård och stöd. I filmen medverkar Louise Kimby som är utredare på Socialstyrelsen, Åsa Höij och Agneta Persson som har egna erfarenheter av psykiatrisk heldygnsvård och tvång, Git Marie Ejneborn-Looi som är specialistsjuksköterska i psykiatrisk vård, handledare och omvårdnadsforskare, samt Klara Essemyr som är psykolog och arbetar uppsökande med personer som har låg tilltro till vård och omsorg.

Filmen är uppdelad i delar där experterna resonerar tillsammans kring förhållningssätt, bemötande och ansvar. Till respektive del finns reflektionsfrågor som kan användas för gemensamt lärande och reflektion på arbetsplatsen. Komplettera gärna eller anpassa frågorna så att de passar din verksamhet. Filmen är cirka 20 minuter lång. 

Syntolkad version av filmen Experter reflekterar utifrån filmen om Maria

Reflektionsfrågor till filmen om Maria

Del 1: Försök förstå behov och beteende
  • Vilka behov och resurser kan du se hos Maria?
  • Hur kan ni förstå och se olika sätt som patienten eller brukaren ber om hjälp?
  • Upplever du att ni pratar om patienter eller brukare på ett respektfullt sätt på din arbetsplats? Om inte – vad behöver förändras i sättet ni uttrycker er och förhåller er till patienters eller brukares beteenden?
Del 2: Var närvarande och observant
  • Hur gör ni på din arbetsplats för att se försämring hos en person och agera tidigt?
  • Händer det att ni agerar för sent och i så fall varför?
  • Hur tänker du kring balansen mellan respekt för personens integritet och risken att försumma personen genom att inte agera?
  • Finns det situationer i ditt arbete där denna balans är särskilt svår?
Del 3: Undvik tvång och ta hänsyn till tidigare erfarenheter
  • Vad är din roll som personal när en person har stora behov men inte ber om hjälp eller tackar nej till den? Hur kan du eller ni nå fram?
  • På vilket sätt kan du ta reda på om patienten tidigare har upplevt något som skrämmande eller tvingande inom vården? Varför kan det vara viktigt att ta reda på?
  • Hur kan du prata med en patient om tidigare erfarenheter av tvångsåtgärder?
  • Vad kan vara svårt och vad kan hjälpa i samtal om tidigare tvång (i personalgruppen och med patienter)?
  • Hur kan ni inom vård och omsorg, tillsammans med andra aktörer runt personen, arbeta tillsammans för att förebygga och undvika behov av tvångsvård och tvångsåtgärder?
Del 4: Ta ansvar för situationen och se agerandet utifrån Marias perspektiv
  • Att personer som ni möter visar känslor och uttrycker lidande - tolkas det som en resurs eller ett problem på er arbetsplats?
  • Behöver toleransnivån för känslouttryck som till exempel ilska, frustration eller sorg höjas i er verksamhet?
  • På vilket sätt tar du och dina kollegor ansvar om ni har misslyckats med att erbjuda vård och omsorg utifrån personens behov, nå fram och vara ett stöd?
  • Hur kan du arbeta och förhålla dig till om en person med stora behov är avvisande? Vad kan vara anledningen till att personen är avvisande?
Del 5: Våga visa värme och medmänsklighet i svåra situationer
  • Vad behöver du för att våga och orka visa medmänsklighet och omtanke i svåra situationer?
  • Hur kan du hjälpa en person som inte ber om hjälp eller är avvisande?
  • Utifrån vad du tar med dig från experterna: Vad i ditt dagliga arbete ska du börja göra eller göra mer av, respektive sluta göra eller göra mindre av?
Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Behandlingsrelationens betydelse, avsnitt i Att leva med psykisk funktionsnedsättning - livssituation och effektiva vård- och stödinsatser. Studentlitteratur, 2020.
Kontinuitet i vården. En systematisk översikt och utvärdering av medicinska, hälsoekonomiska och etiska aspekter. Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, 2021.
Vårdande vid psykisk ohälsa - på avancerad nivå. Studentlitteratur, 2024.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!