Delat beslutsfattande kan användas i olika beslut som gäller vård- och stödinsatser. Det kan till exempel handla om att välja mellan olika behandlingsalternativ, stöd i vardagen för boende eller sysselsättning, eller utskrivning från psykiatrisk heldygnsvård.
För att en person ska kunna vara delaktig i beslut kan metoden vara särskilt viktig att använda när personen har ett svårt psykiatriskt tillstånd, en stor funktionsnedsättning och stora behov av stöd från många olika aktörer.
Metoden ger en tydlig struktur för hur ett beslut fattas och följs upp. Genom att tillsammans gå igenom metodens olika steg skapar personen och personalen en gemensam förståelse för frågeställningen, kartlägger alternativ, diskuterar för- och nackdelar samt fattar beslut.
De sex stegen i metoden Delat beslutsfattande
Bilden ovan visar metodens sex steg:
- Uppmärksamma behov av beslut
- Förbered och introducera
- Dela information och utforska olika alternativ
- Jämför och värdera för- och nackdelar
- Fatta beslut och planera genomförandet
- Följ upp och utvärdera
För att samarbetet ska fungera behöver personalen sträva efter en förtroendefull relation, informera på ett begripligt sätt, lyssna och ge tid för reflektion. För att underlätta för personen att vara delaktig kan olika beslutsstöd användas, som till exempel lättläst information om olika insatser eller formulär där för- och nackdelar kan listas, se förslag längre ner på sidan.
Efteråt är det viktigt att följa upp och utvärdera beslutet, för att säkerställa att det leder till önskade resultat.
Kunskapsstöd om metoden Delat beslutsfattande
Socialstyrelsen rekommenderar att metoden Delat beslutsfattande används, och har tagit fram ett kunskapsstöd om metoden. Det riktar sig till både personal och beslutsfattare inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten.
Kunskapsstödet beskriver hur metoden tillämpas praktiskt, hur den förhåller sig till lagar och bestämmelser, samt hur den kan vara ett stöd för verksamheter som vill utveckla en personcentrerad och återhämtningsinriktad vård och omsorg.
Delat beslutsfattande vid psykiatriska tillstånd och psykisk funktionsnedsättning – Socialstyrelsen
Film: Delat beslutsfattande – en metod i sex steg
Filmen visar ett exempel på hur metoden kan användas. Det handlar om Peter som vill åka hem efter en kort vistelse på en psykiatrisk vårdavdelning. Filmen är drygt 11 minuter lång.
Syntolkad version av filmen Delat beslutsfattande – en metod i sex steg
Film: Experter reflekterar kring delat beslutsfattande
Här samtalar Louise Kimby, utredare på Socialstyrelsen, Åsa Höij som har egen erfarenhet av svåra psykiatriska tillstånd och Katarina Grim som forskar på metoden Delat beslutsfattande om utmaningar, risker och möjligheter när metoden används. Filmen är drygt 15 minuter lång.
Film: Föreläsning om metoden Delat beslutsfattande
Här berättar Åsa Höij som har egen erfarenhet av svåra psykiatriska tillstånd och Katarina Grim som forskar på metoden Delat beslutsfattande om metoden och de olika stegen. Filmen är cirka 20 minuter lång.
Syntolkad version av filmen Föreläsning om metoden Delat beslutsfattande
Stödmaterial att använda tillsammans med patienter och brukare vid delat beslutsfattande
Så här kan du vara med och fatta beslut (pdf)
Broschyren vänder sig direkt till personen det handlar om, och kan användas vid delat beslutsfattande i hälso- och sjukvård och socialtjänst. Den innehåller en kort beskrivning av metoden, men också frågor som kan hjälpa personen att förbereda sig och väga olika alternativ emot varandra. Broschyren kan skrivas ut eller beställas.
Guide till stöd och hjälp. För dig med psykisk ohälsa och funktionsnedsättningar som behöver stöd i vardagen (pdf)
Guiden vänder sig direkt till den som behöver stöd, och berättar om olika typer av stöd som kan erbjudas från kommunen eller hälso- och sjukvården. Den kan användas som pedagogiskt stöd i samtal, men även finnas tillgänglig i tillexempel ett väntrum. Guiden kan skrivas ut eller beställas.
Anpassa stödmaterialet Så här kan du vara med och fatta beslut
Psykisk funktionsnedsättning kan ofta innebära att funktioner som uppmärksamhet, minne, inlärning och abstrakt tänkande är påverkade. Det kan också ta längre tid att bearbeta information. Att tolka kroppsspråk, känslomässiga uttryck eller skämt kan vara svårt.
Vilka funktioner som är påverkade skiljer sig från person till person. Det innebär att användning av stödmaterialet för delat beslutsfattande ofta kräver en individuell anpassning till personens förmåga.
Det finns en förberedelsedel i stödmaterialet Så här kan du vara med och fatta beslut som du kan använda för att anpassa mötet och kommunikationen.
Att tänka på inför möten
- Skapa en tydlig tidsram.
- Hitta en plats eller ett rum som främjar ett lugnt och avslappnat samtal.
- Fundera på vilken tid på dygnet som personen är mest aktiv eller minst trött.
- Ge alltid någon form av sammanfattning eller det ifyllda beslutsstödet till personen efter samtalen.
- Försök att ge information i enkel form, undvik långa meningar och långa monologer.
- Om personen har svårt för information i skrift: använd bildstöd eller ritprata (där du samtidigt ritar och skriver på papper eller med digitalt stöd).
Lär dig mer om att anpassa kommunikationen
Här finns exempel på utbildningar och kunskapsstöd i metoden Alternativ och kompletterande kommunikation, AKK:
Alternativ och kompletterande kommunikation, AKK
Här finns bildstöd som är specifikt anpassade till psykiatrin:
Bildstöd Psykiatri – Västra Götalandsregionen
Där finns också möjlighet att skapa egna bildstöd:
Gör egna bildstöd - Västra Götalandsregionen
Vård- och insatsprogrammet för schizofreni och schizofreniliknande tillstånd har information om hur du kan anpassa stöd för att kompensera för nedsatt kognitiv förmåga: