Börja arbetet med våld och äldre

Prioritering, kunskap, utbildning, samarbete och mod. Så lyder receptet för äldreomsorgen att börja arbeta mot våld.
Sammanfattning av sidan
  • Kunskap och prioritering är förutsättningar för arbetet med äldre och våld.
  • Diskussioner i arbetsgruppen är ett sätt att arbeta med frågan. Det finns stöd att få utanför arbetsgruppen.
  • Att fråga är det viktigaste personal kan göra.
  • Lex Sarah gäller på exempelvis äldreboenden.
  • Som personal får du alltid agera om en våldsutsatt samtycker till det.

Prioritera frågan om potentiellt våld

För att kunna stoppa eventuella våldshandlingar behövs kunskap om vad våld kan vara, hur det kan upptäckas och hur man gör för att föra det på tal.

Hur upptäcker du våld mot äldre?

Prata med äldre om våld

Första steget är att skapa en gemensam grund för arbetsgruppen. Chefen behöver etablera att våldsupptäckt är en del i jobbet och skapa rätt förutsättningar. Det innebär inte att det förekommer våld på arbetsplatsen, men skapar möjligheten att upptäcka det.

Kunskap och utbildning

Våldshandlingar behöver inte lämna blåmärken. Psykologiskt våld, ekonomiskt våld och att inte ge tillräcklig hjälp med mat, mediciner och hygien är andra exempel på sådant som kan påverka äldres livskvalitet.

Det finns även juridiska frågor att ha koll på.

  • Vad skiljer om något sker inom verksamhetens väggar respektive utanför?
  • När gäller lex Sarahs bestämmelser om att rapportera missförhållanden eller risk för missförhållanden, och när gäller de inte?
  • Vilka sekretessregler gäller?
  • Ska jag prata med anhöriga eller inte?
  • Får jag göra en polisanmälan?
  • Får jag berätta för biståndshandläggaren?
  • Får jag berätta för chefen och kollegor?

För att lära dig mer om allt detta rekommenderar vi denna utbildning:

Våld mot äldre – webbutbildning för personal inom äldreomsorgen (Socialstyrelsen)

Visste du att…

  • Om den äldre samtycker får du alltid agera, till exempel prata med biståndshandläggaren, kontakta en anhörig eller göra en polisanmälan. Annars finns sekretessregler att ta hänsyn till.
  • Sker våldshandlingar på till exempel äldreboendets verksamhet gäller bestämmelserna enligt lex Sarah.
  • Lex Sarah-bestämmelserna innebär att du som arbetar inom äldreomsorgen har en skyldighet att rapportera missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden.
  • Du behöver inte själv ha sett vad som har inträffat eller ta ställning till om händelsen omfattas av lex Sarah eller inte.
  • Du alltid kan berätta för den äldre om det stöd och den hjälp som finns att få från socialtjänsten.
Vad är lex Sarah?

Lex Sarah är bestämmelser i socialtjänstlagen som innebär en skyldighet för personer som arbetar inom omsorgen om äldre att rapportera missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden.

I en verksamhet som omfattas av bestämmelserna enligt lex Sarah ska det finnas rutiner som talar om hur bestämmelsen ska tillämpas.

Det huvudsakliga syftet med bestämmelserna är att verksamhetens kvalitet ska utvecklas och missförhållanden ska rättas till och förebyggas.

Mer om Lex Sarah

Diskutera i arbetsgruppen

Diskutera med kollegorna, till exempel egna tidigare erfarenheter i jobbet, hur ni på bästa sätt kan ställa frågor om ni skulle upptäcka våld på arbetsplatsen. Bolla formuleringar med varandra.

Samarbeten utanför arbetsgruppen

Kommunens anhörigstöd kan vara till hjälp vid våld mellan anhöriga och den äldre. Demensteam, demenssjuksköterska eller hälso- och sjukvårdens personal med kunskap om demens kan vara till hjälp vid en dement och aggressiv omsorgstagare. En utredning enligt Beteendemässiga och psykiska symptom vid demenssjukdom (BPSD) kan behövas för att ge rätt stöd.

Modet att våga fråga

Det viktigaste du inom äldreomsorgen kan göra är att våga fråga den äldre om du misstänker att något inte står rätt till. Det kan kännas som svåra samtal, men också omtänksamma.

Här finns tips kring hur du kan göra:

Prata med äldre om våld

Material för APT-möte – Socialstyrelsen (pdf)

Diskussionsmaterial på temat våld och äldre. Riktar sig i första hand till chefer i äldreomsorgen och är tänkt att användas på ett APT-möte. Innehåller kortfattade kunskapsbitar och fallbeskrivningar med diskussionsfrågor om hur man som verksamhet kan arbeta för att förebygga och upptäcka våld.

Handledning till material för APT-möte – Socialstyrelsen (pdf)

Talmanus och handledning till diskussionsmaterial för APT-möte.

Webbutbildning Våld mot äldre – Socialstyrelsen

Riktar sig till dig som arbetar inom äldreomsorgen och kommer i kontakt med äldre. Tar bland annat upp vad våld är, hur upptäckt kan hanteras och hur man kan tala om våld.

Ett värdigt liv. Att åldras fredad från våld – Jämställdhetsmyndigheten

Kartläggning av kommuners, regioners och myndigheters kunskap om våldsutsatthet bland äldre. Ger förslag på åtgärder och utvecklingsområden på nationell, regional och lokal nivå.

Stödlinjer för yrkesverksamma och utsatta

Välj att sluta

Telefonlinje för dig som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende mot dina närstående. Samtalet är gratis och du är anonym när du ringer. Även yrkesverksamma kan ringa och få stöd i arbetet.

Telefon: 020–555 666

Välj att slutas webbplats

Rätt att välja

Stödlinje för dig som lever med regler och begränsningar. Det kan handla om att du utsatts för kontroll, hot eller våld. Samtalet är gratis och du är anonym när du ringer. Även yrkesverksamma som möter våldsutsatta kan ringa.
 
Telefon: 020–57 70 70
 
Rätt att väljas webbplats

Kvinnofridslinjen

Ger stöd till dig som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Samtalet är gratis och du är anonym när du ringer. Även yrkesverksamma som möter våldsutsatta kan ringa.
 
Telefon: 020–50 50 50
 
Kvinnorfridslinjens webbplats

Stödlinjen för män

Ring anonymt och gratis om din partner kontrollerar dig eller du utsatt för hot och våld i din relation. Även yrkesverksamma som möter våldsutsatta kan ringa.

Telefon: 020–80 80 80
 
Stödlinjen för mäns webbplats

Stödlinjen för transpersoner

För vuxna transpersoner (inklusive ickebinära) som utsatts för våld i nära relation eller sexuella övergrepp. Samtalet är gratis och du är anonym när du ringer. Även yrkesverksamma som möter våldsutsatta kan ringa.
 
Telefon: 020–55 00 00
 
Stödlinjen för transpersoners webbplats
 
Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Våld i nära relationer – Handbok för socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården. Socialstyrelsen, 2023
Våld i nära relationer och hedersrelaterat våld – ett utbildningsmaterial för socialtjänsten. Socialstyrelsen, 2021
Våld mot äldre – webbutbildning. Socialstyrelsen

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!