Hur upptäcker du våld mot äldre?

Som yrkesverksam kan du stoppa våldshandlingar mot äldre. Första steget är att se tecknen.
Sammanfattning av sidan
  • Våld lämnar inte alltid ett blåmärke.
  • Symtom på våld liknar ofta som kan bero på åldrande.
  • Bland potentella tecken på våld: Förändrat beteende. Vara tillbakadragen eller orolig kopplat till en viss person. Frakturer. Ofta ha värk eller smärta. 

Symtom på våld liknar ofta symtom på åldrande

Våldshandlingar behöver inte vara sådant som ger blåmärken. Psykiskt våld syns inte på samma sätt, oavsett om det är ett hotfullt beteende eller att inte hjälpa till med mat, mediciner och hygien som den äldre behöver.

Att upptäcka våld är svårt, och förmodligen ännu svårare när det gäller äldre. Symtomen liknar i många fall sådant som har med åldrandet att göra. Här går vi igenom några potentiella tecken.

Få berättelsen är det viktiga

Om den äldre berättar om något som kan vara våld, behöver du inte direkt veta vad du ska göra – det viktiga är att få berättelsen. Att gå vidare med eventuella åtgärder eller insatser blir nästa steg.

Prata om våld med äldre

Vara tillbakadragen eller orolig

Möjliga förklaringar: Minskad ork eller ökad oro kan bero på olika saker, till exempel sjukdom, depression eller kognitiva svårigheter. Är oro kopplat till en viss person? Det är ett tecken på att våld kan ligga bakom. Samma sak om någon är till exempel tyst, tillbakadragen eller orolig när partnern eller barnet är med.

Förhöjd risk för våld: Finns historik med våld i nära relationer? Våldet försvinner inte automatiskt för att ett par blir äldre. Är beteendet något nytt?

Upptäcks enklast: Genom iakttagelse.

Göra: Våga fråga vid lämpligt tillfälle. ”Hur tyckte du det var att träffa Åke idag då?”

Prata med äldre om våld

Visste du att…

Det våld som förekommit i en nära relation inte försvinner vid en viss ålder.

Förändrat beteende

Möjliga förklaringar: Demenssjukdom, ålder och sjukdomar kan förändra beteenden, men det kan våld också göra.

Förhöjd risk för våld: Den äldre drar sig undan från sociala aktiviteter eller upplevs som mer aggressiv. Hen visar oro inför vistelser på exempelvis korttidsboendet. Har hen snabbt fått kognitiva svårigheter eller vågar hen plötsligt inte vara ensam?

Upptäcks enklast: Genom samtal.

Göra: Ta vid lämpligt tillfälle upp om något har hänt, om något oroar eller varför hen blev arg. Överväg frågorna noga så att de inte triggar igång något som förvärrar situationen.

Prata med äldre om våld

Sömnsvårigheter, ätstörningar, yrsel, virrighet och liknande

Möjliga förklaringar: Nya mediciner, nedstämdhet och försämrad balans kan komma med ålder och orsaka exempelvis sömnsvårigheter och ätstörningar. Våld kan ha samma effekt.

Förhöjd risk för våld: Om det händer i samband med vissa personer, platser eller situationer.

Upptäcks enklast: Genom samtal och iakttagelse.

Göra: Våga fråga vid lämpligt tillfälle.

Prata med äldre om våld

Blåmärken, frakturer, ofta ha värk och smärta

Möjliga förklaringar: Blåmärken och frakturer kan orsakas av våld, men även av att den äldre har trillat eller gått emot något, eftersom huden och skelettet blir skörare med åren. Lite underhudsfett kan också lättare ge blåmärken.

Förhöjd risk för våld: Sårskador och skador på tänder och skelett är extra vanliga hos personer som har utsatts för våld. Brännskador kan också vara ett tecken.

Skador på flera delar av kroppen, till exempel nacke, armar och ben kan vara värt att uppmärksamma, särskilt om den äldre inte haft det förut. Ofta förekommer skadorna på ställen som vanligtvis döljs av kläder. Nya och delvis läkta skador samtidigt kan ha sin förklaring i våld.

Upptäcks enklast: När du hjälper någon klä sig, klä av sig eller vid dusch.

Göra: Fråga om skadorna vid lämpligt tillfälle. Att inte utgå från att skadorna kommer av ett fall eller lite underhudsfett.

Prata med äldre om våld

Fördomar som kan försvåra upptäckt

  • Äldre har inga sexuella relationer – gör det svårare att upptäcka sexuella övergrepp.
  • Äldre är inte våldsamma – gör det svårare att upptäcka olika typer av våld.
  • Ålderism (att se alla äldre som likadana) – gör det svårare att se äldre som individer med olika erfarenheter, behov och förutsättningar.

Material för APT-möte – Socialstyrelsen (pdf)

Diskussionsmaterial på temat våld och äldre. Riktar sig i första hand till chefer i äldreomsorgen och är tänkt att användas på ett APT-möte. Innehåller kortfattade kunskapsbitar och fallbeskrivningar med diskussionsfrågor om hur man som verksamhet kan arbeta för att förebygga och upptäcka våld.

Handledning till material för APT-möte – Socialstyrelsen (pdf)

Talmanus och handledning till diskussionsmaterial för APT-möte.

Webbutbildning Våld mot äldre – Socialstyrelsen

Riktar sig till dig som arbetar inom äldreomsorgen och kommer i kontakt med äldre. Tar bland annat upp vad våld är, hur upptäckt kan hanteras och hur man kan tala om våld.

Ett värdigt liv. Att åldras fredad från våld – Jämställdhetsmyndigheten

Kartläggning av kommuners, regioners och myndigheters kunskap om våldsutsatthet bland äldre. Ger förslag på åtgärder och utvecklingsområden på nationell, regional och lokal nivå.

Stödlinjer för yrkesverksamma och utsatta

Rätt att välja

Stödlinje för dig som lever med regler och begränsningar. Det kan handla om att du utsatts för kontroll, hot eller våld. Samtalet är gratis och du är anonym när du ringer.
Telefon: 020–57 70 70
 
Rätt att väljas webbplats

Kvinnofridslinjen

Ger stöd till dig som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Samtalet är gratis och du är anonym när du ringer. Även yrkesverksamma som möter våldsutsatta kan ringa.
 
Telefon: 020–50 50 50
 
Kvinnorfridslinjens webbplats

Stödlinjen för män

Ring anonymt och gratis om din partner kontrollerar dig eller du utsatt för hot och våld i din relation. Även yrkesverksamma som möter våldsutsatta kan ringa.

Telefon: 020–80 80 80
 
Stödlinjen för mäns webbplats

Stödlinjen för transpersoner

För vuxna transpersoner (inklusive ickebinära) som utsatts för våld i nära relation eller sexuella övergrepp. Samtalet är gratis och du är anonym när du ringer. Även yrkesverksamma som möter våldsutsatta kan ringa.
 
Telefon: 020–55 00 00
 
Stödlinjen för transpersoners webbplats
 
Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Våld i nära relationer – Handbok för socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården. Socialstyrelsen, 2023
Våld i nära relationer och hedersrelaterat våld – ett utbildningsmaterial för socialtjänsten. Socialstyrelsen, 2021
Våld mot äldre – webbutbildning. Socialstyrelsen

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!