Behandlingen av sår syftar till att möjliggöra läkning, förhindra sårinfektion, minska lidande och underlätta det dagliga livet. Delmål för behandlingen kan vara att minska sårsektion, smärta och luktproblematik. Den förväntade tiden för läkning varierar beroende på patientens ålder, allmäntillstånd, näringstillstånd, rökning, rörlighet och sjukdomar som diabetes.
Sårbehandling på Vårdhandboken
Vårdhandboken är en tjänst från Sveriges regioner och kommuner med kliniskt anpassad information. På Vårdhandboken hittar du information om olika typer av svårläkta sår, bedömning av sår, att rengöra, lägga om och behandla sår.
Svårläkta sår hos äldre – prevention och behandling
Rapporten Svårläkta sår hos äldre – prevention och behandling grundar sig på vetenskapliga artiklar om prevention av bensår och fotsår samt behandling av trycksår, bensår och fotsår hos äldre personer.
Svårläkta sår hos äldre – prevention och behandling – SBU
Vårdförlopp och vårdprogram för svårläkta sår
På webbplatsen Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård hittar du samlat stöd om vårdförlopp och vårdprogram för svårläkta sår.
Nationellt kliniskt kunskapsstöd – Svårläkta sår
Kunskapsstödet ger stöd för utredning och viss behandling av bensår och fotsår. Andra kunskapsstöd på webbplatsen innehåller rekommendationer för fotkomplikation vid typ 2-diabetes, perifer arteriell sjukdom och venös insufficiens.
Lathundar, posters och fickformat
Hos RiksSår finns lathundar posters och fickformat med stöd för diagnostik, utredning och behandling av svårläkta sår.
Webbutbildning Sårsmart
Sårsmart är en webbutbildning med fokus på sårdiagnostik. Utbildningen täcker sju typer av svårläkta sår med teorifördjupning, fallbeskrivning, diagnos och behandlingsval.
Webbutbildning Att förebygga trycksår, undernäring och fall
Region Skåne erbjuder en webbutbildning som syftar till att öka kunskapen kring tre riskområden – trycksår, undernäring och fall. Målet är att ingen patient ska skadas under vårdtiden.