Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor
Det här informationsmaterialet handlar om hur du som arbetar inom vård, socialtjänsten eller elevhälsa kan ge ett gott bemötande till alla, oavsett könsidentitet och könsuttryck. Du får kunskap och konkreta tips för att ge transpersoner och personer med funderingar om sin könsidentitet ett bra bemötande och en god och jämlik vård och omsorg.
Utgiven av: SocialstyrelsenUtgivningsdatum: 11/21/2024
Folkhälsomyndighetens rapport om visar bland annat att social isolering och ofrivillig ensamhet är vanligare bland äldre sexuella minoriteter än bland jämnåriga heterosexuella. Många äldre hbtq-personer är oroliga inför att i framtiden vara beroende av vård- och omsorgsinsatser. De är rädda för att personalen ska ha bristande hbtq-kompetens och därav få ett dåligt bemötande, bli ignorerade eller nekas vård.
Utgiven av: FolkhälsomyndighetenUtgivningsdatum: 8/13/2024
Många äldre hbtqi-personer känner oro för att behöva flytta till äldreboende eller få hemtjänst, bland annat för att de är osäkra på bemötande och kunskap hos personalen. Samtidigt har endast en mindre andel kommuner ett aktivt hbtqi-arbete kopplat till likabehandling av äldre personer.
Utgiven av: SocialstyrelsenUtgivningsdatum: 10/2/2023
Handlingsplanen avser att ytterligare förstärka arbetet för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter. Handlingsplanen kompletterar den befintliga strategin och kraftsamlar arbetet med konkreta åtgärder för perioden 2020–2023.
Utgiven av: RegeringskanslietUtgivningsdatum: 1/20/2021
Rapporten bygger på frågan om hur hbtq-personer som utsatts för våld i nära relationer upplever det stöd som finns tillgängligt. Resultaten kan fungera som underlag för att utveckla stödverksamheter och bidra till att förstå stödsökandeprocesser utifrån våldsutsatta hbtq-personers perspektiv.
Utgiven av: FoU i Väst, Göteborgs RegionenUtgivningsdatum: 12/31/2020
Ung och hbtq riktar sig till ungdomar på högstadiet och gymnasiet och syftar till att beskriva forskningsläget om hur det är att vara ung hbtq-person i Sverige i dag.
Utgiven av: Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Forte:Utgivningsdatum: 4/7/2020
Suicidförsök förekommer oftare bland unga som identifierar sig som homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner (hbtq) jämfört med heterosexuella i samma åldersgrupp. Bladet riktar sig till beslutfattare och andra som arbetar med barns och ungas psykiska hälsa och med suicidprevention på lokal, regional och nationell nivå. Utblick Folkhälsa, februari 2019
Utgiven av: FolkhälsomyndighetenUtgivningsdatum: 2/18/2019
Rapporten redovisar ett regionalt projekt med fokus på 14 kommuners arbete med ärenden som berör vuxna som varit utsatta för våld i nära relation och barn som bevittnat våld. Syftet var att bidra till en rättssäker handläggning av dessa ärenden och förbättra förutsättningar för enskilda att få tillräckligt stöd och skydd.
Utgiven av: Inspektionen för vård och omsorg, IVOUtgivningsdatum: 12/31/2018
Unga hbtq-personer löper större risk att drabbas av psykiska och stressrelaterade besvär än heterosexuella. Rapporten sammanfattar de senaste årens internationella forskning kring hälsa och livsvillkor för hbtq-personer och kunskapen kring bestämningsfaktorer för hälsa inom gruppen.
Utgiven av: ForteUtgivningsdatum: 10/31/2018
Det behövs mer kunskap om vilka metoder som fungerar för att förebygga ohälsa och främja god hälsa bland hbtq-personer utifrån svenska förhållanden. Det visar denna rapport.
Utgiven av: FolkhälsomyndighetenUtgivningsdatum: 1/15/2018
Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.