Levnadsvillkoren för unga hbtqi-personer är sämre än för andra unga. Det är mindre vanligt bland unga hbtqi-personer att känna sig nöjd med sitt liv i sin helhet och att se positivt på framtiden i jämförelse med andra unga personer.
Unga hbtqi-personer har också sämre hälsa än andra unga personer, och det gäller framför allt den psykiska hälsan. Unga hbtqi-personer saknar trygghet och studiero i skolan i större utsträckning än andra unga personer. Många unga hbtqi-personer avstår från fritidsaktiviteter av rädsla för att bli dåligt bemötta. Jämfört med andra unga personer är det vanligare att unga hbtqi-personer utsätts för mobbning, hot och misshandel.
Omgivningens betydelse
Den sociala miljön har betydelse för hur unga hbtqi-personer mår. Stöd från vänner, familj och andra vuxna fyller en viktig funktion för unga hbtqi-personers välmående. De unga hbtqi-personer som saknar sådant stöd eller som möter negativa attityder eller kränkningar från människor i deras vardag löper större risk att må dåligt.
Högre risk för psykisk ohälsa
Studier har visat att unga hbtqi-personer har en högre risk för depression och ångest och en mycket högre risk för självmordstankar och självmordsförsök jämfört med unga heterosexuella cispersoner. Flera studier visar på att skillnaderna i psykisk hälsa åtminstone till viss del hänger samman med en ökad otrygghet och utsatthet för till exempel kränkningar, diskriminering och våld.
Upplevelser av hälso- och sjukvården
Det finns många positiva exempel på bra bemötande i unga hbtqi-personers möten med hälso- och sjukvården. Samtidigt är det tydligt att flera unga hbtqi-personer upplever utmaningar. Det gäller både bristande kunskap och bemötande inom hälso- och sjukvården generellt och bristande tillgång till specialiserad vård, till exempel könsbekräftande vård.
Dåligt bemötande och bristande tillgång till vård kan leda till negativa konsekvenser för individen, som ökad utsatthet, försämrad hälsa eller att individen undviker att söka vård.
Trygga och inkluderande miljöer för unga
Miljöer som upplevs som trygga av unga hbtqi-personer kännetecknas av följande:
- Tillgång till stödjande relationer med vuxna och kompisar.
- Personal med hbtqi-kunskap och normkritik som ger ett bra bemötande, vågar sätta gränser och stoppa kränkningar.
- Platser där unga hbtqi-personer får tillhöra normen och möta andra med liknande erfarenheter.
Den digitala fritiden är viktig för unga hbtqi-personer och särskilt för unga som inte har tillgång till fysiska mötesplatser. Den används både för att lära sig mer om hbtqi-frågor, för att följa och träffa andra hbtqi-personer.
Unga hbtqi-personer vill gärna träffa äldre, öppna hbtq-personer. En ökad synlighet av öppna hbtqi-personer i samhället kan också stärka ungas framtidstro.