Temat innehåller information, rättslig reglering och olika typer av kunskapsstöd av betydelse för att stärka beredskapen inom kommunal hälso- och sjukvård och socialtjänst. Val av områden och information utgår från identifierade behov i samband med en kartläggning som Socialstyrelsen och länsstyrelserna gjorde 2021–2022.
Informationen riktar sig främst till dig som är beredskapssamordnare eller chef inom kommunal hälso- och sjukvård och socialtjänst.
Om krisberedskap, civilt försvar och totalförsvar
Information om den kommunal hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens roll i krisberedskapssystemet och en beskrivning av begrepp.
Stöd för beredskapsarbete
Det är viktigt att det innan en samhällsstörning uppstår finns planer för olika händelser, att det finns rutiner på plats, och att man har utbildat och övat både ledningen och personal. Stödet finns på sidorna; Att upprätthålla ordinarie verksamhet, Planera för höjd beredskap, Planering i samverkan, Samverkan och ledning vid samhällsstörning, Privata utförare av vård och omsorg, Målgruppsanpassad kriskommunikation samt Utbilda och öva.
Rättslig reglering
Information om vilka lagar och principer som styr kommunal hälso- och sjukvård och socialtjänst inom krisberedskap och civilt försvar.
Publikationer
Under sidan Publikationer har vi samlat ytterligare aktuella stöd. Stöden är ett urval som avser samhällsstörningar i alla typer av samhällsviktig verksamhet och mottagaren behöver själv omsätta kunskapen utifrån det specifika sammanhanget i verksamheten.
Utbildningar
Under Utbildningar har vi samlat aktuella webbaserade kurser. Stöden är ett urval som avser samhällsstörningar i alla typer av samhällsviktig verksamhet och mottagaren behöver själv omsätta kunskapen utifrån det specifika sammanhanget i verksamheten.