Ett teambaserat arbetssätt innebär att samla de kompetenser som behövs i ett team runt en person. Det är även viktigt att se personen själv som en del av teamet – och när det är aktuellt även de anhöriga. Personen ska ses som likvärdig part och samskapare. I teamet arbetar alla tillsammans för att samordna insatser och ge vård och omsorg av god kvalitet.
Samordning handlar om att koordinera resurser och arbetsinsatser för att få högre kvalitet och större effektivitet. Vilka specifika kompetenser som behövs i ett team, utgår från de behov som personen har.
Grundläggande förutsättningar för teambaserat arbetssätt
För att arbeta i team behövs ett strukturerat arbetssätt. För att uppnå det behövs vissa grundläggande förutsättningar, exempelvis de resurser i form av tid och personal som krävs för att möjliggöra ett gott teamarbete.
- Beslutsfattare och chefer behöver samverka på ledningsnivå, dels för att ta fram tydliga mål för teamarbetet, dels för att skapa förutsättningar för teamarbetet både inom och mellan hälso- och sjukvård och socialtjänsten.
- De olika yrkesrollerna i teamen behöver samverka. Även ledningen inom de olika verksamheterna som berörs behöver samverka.
- Varje team behöver ha en ledare, en tydlig rollfördelning och ett formaliserat sätt att arbeta.
- Alla i teamet behöver utgå ifrån personens individuella behov, förutsättningar och önskemål.
Följande faktorer är viktiga att ha på plats:
- struktur och kontinuitet
- bra och lösningsfokuserat samarbetsklimat
- en vilja att lära sig.
I ett framgångsrikt team finns en förståelse för att alla medlemmars kompetenser, egenskaper och erfarenheter är viktiga.
Utöver det finns det fyra andra framgångsfaktorer:
- tydlig och gemensam målbild
- situationsmedvetenhet
- tydlig kommunikation
- tydlig struktur.
Läs mer på Kunskapsguiden
Samordnad individuell planering (SIP)
Positiva effekter
Det finns många positiva effekter med ett teambaserat arbetssätt inom vård och omsorg. Här tar vi upp de viktigaste av dem:
- Ett teambaserat arbetssätt är en väg för att tillgodose kontinuitet i vården och omsorgen.
- Arbetssättet gör det lättare att identifiera vilka behov en person har, eftersom teamet tillsammans kan se och ta hänsyn till flera olika perspektiv.
- Medlemmarna i teamet bidrar på olika sätt utifrån sina roller, kompetenser och uppdrag.
- Det teambaserade arbetssättet skapar möjligheter för ett helhetsperspektiv, där insatserna är samordnade och anpassade efter individens behov.
- Teamarbetet hjälper till att överbrygga skillnader mellan olika yrkesgrupper och mellan olika verksamheter.
- Det teambaserade arbetssättet kan bidra till ökad trygghet för personen och de anhöriga, men även till en god arbetsmiljö och en attraktiv arbetsplats där medarbetare får möjlighet att ta del av varandras kompetenser.
Socialstyrelsen rekommenderar
Nationella riktlinjer stödjer dem som beslutar om resurser i hälso- och sjukvården, tandvården och socialtjänsten. Riktlinjerna ger kunskap om vad som är viktigast att satsa på eller att avveckla. Socialstyrelsen utvärderar också insatsernas kvalitet. I ett riktlinjepaket ingår rekommendationer, indikatorer, målnivåer och utvärderingar. Ett viktigt syfte är en god och jämlik vård och omsorg för alla.
Tillgång till teambaserat arbetssätt beskrivs i flera av Socialstyrelsens nationella riktlinjer. Exempelvis rekommenderas hälso- och sjukvården att erbjuda tillgång till ett multiprofessionellt teambaserat arbetssätt för personer med demenssjukdom; i arbetet med barn och ungdomar som har epilepsi; till personer med multipel skleros (MS) samt till personer med Parkinsons sjukdom.
Socialstyrelsens nationella riktlinjer, Socialstyrelsen
Teamarbetet är viktigt för patientsäkerheten
Teamarbete är en förutsättning för en hög patientsäkerhet. Därför behövs kunskap om effektiv samverkan på alla vårdnivåer, respekt för alla oavsett roll och ett öppet samtalsklimat. Det är också värdefullt med kunskap om hur gruppdynamiska processer påverkar beslut.