Rapporten beskriver ett antal aspekter av föräldraskapet och hur det upplevs av olika grupper av föräldrar. Vanliga utmaningar presenteras samt strategier för att hantera dem. Varje kapitel avslutas med en diskussion av resultaten samt med medskick till yrkesverksamma som arbetar med stöd till föräldrar.
Utgiven av: Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstödTilläggsrapporten bygger vidare på grundrapporten Att vara förälder idag och består av utökade analyser som inte inkluderades eller utvecklades i grundrapporten och är ett fortsatt samarbete med SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Tilläggsrapporten kan läsas som en självständig del eller som ett komplement till grundrapporten och är baserad på samma datamaterial.
Utgiven av: Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstödRapporten är ett kunskapsstöd till beslutsfattare och yrkesverksamma som arbetar med implementering och uppföljning av föräldraskapsstödjande insatser. Förhoppningen är att litteraturöversikten kan bidra till ökad samverkan kring ett stärkt föräldraskapsstöd mellan berörda aktörer på lokal, regional och nationell nivå.
Utgiven av: Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstödEn systematisk översikt av universella programs effekter på psykiskt välbefinnande, upplevelser av dessa program samt hälsoekonomiska och etiska aspekter.
Utgiven av: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBUSkriften syftar till att öka kunskapen om det stöd i föräldraskapet som samhället erbjuder föräldrar med barn i tonåren. Den är också tänkt att fungera som ett stöd eller arbetsmaterial för beslutsfattare, tjänstemän och praktiker som vill utveckla föräldraskapsstödet i sitt län, sin kommun eller organisation.
Utgiven av: Länsstyrelsen i Örebro län, e, Länsstyrelsen i Stockholms länFöräldrastödsprogram som baseras på social inlärningsteori kan minska barns utagerande beteenden, enligt en systematisk översikt som SBU har granskat. Program som vänder sig till en universell målgrupp, det vill säga där barnen inte är utagerande från början, verkar inte ha samma effekt. Av de programkomponenter som framstår som särskilt verksamma är positiv förstärkning den viktigaste.
Utgiven av: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBUPublikationen är en guide till att arbeta med kartläggning och analys av behov inom föräldraskapsstödsområdet.
Utgiven av: Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstödRapporten beskriver indikatorer som gör det möjligt att följa upp och se utvecklingen över tid i förhållande till målsättningar inom områdena familjerätt, familjerådgivning, internationella adoptioner och föräldraskapsstöd.
Utgiven av: Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstödDetta är ett kunskapsmaterial som kan vara till stöd för yrkesverksamma och beslutsfattare inom föräldraskapsstödjande insatser. Materialet kan vara ett stöd vid behovsinventering, planering och genomförande av föräldraskapsstödjande aktiviteter.
Utgiven av: Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstödRapporten utvärderar program för att förebygga psykisk ohälsa hos barn upp till 18 års ålder. SBU har avgränsat psykisk ohälsa till dels utagerande dels inåtvända problem och beteenden. Programmen skulle syfta till att på kort sikt (minst sex månader) minska problemen på gruppnivå och på lång sikt att förebygga svåra problem och konsekvenser av psykisk ohälsa.
Utgiven av: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBUHåll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.