Om föräldraskapsstöd

Föräldraskapsstöd är olika insatser, aktiviteter och verksamheter riktade till föräldrar som stärker föräldraförmågan och relationen mellan föräldrar och barn.

Syftet med föräldraskapsstöd är att främja barnets hälsa och utveckling. Föräldraskapsstöd kan handla om att ge föräldrar kunskap, råd och vägledning kring barns rättigheter, hälsa och utveckling och att stärka föräldrarnas relation till varandra eller det sociala nätverket runt familjen.

Stödet kan erbjudas till alla föräldrar oberoende av problem eller risk, till särskilda riskgrupper eller till familjer med etablerade problem.

Stöd för olika behov hos föräldrarna

Alla föräldrar kan stöta på utmaningar i sitt föräldraskap, och ska därför erbjudas stöd under barnets hela uppväxt. Föräldrar är ingen homogen grupp utan har olika behov beroende på sin egen situation och utifrån barnets behov och ålder.

Aktörer som erbjuder föräldraskapsstöd behöver därför anpassa detta till den tänkta målgruppen, exempelvis när det gäller information, handledning och praktiskt stöd i föräldraskapet.

Om olika målgrupper och deras behov för föräldraskapsstöd - Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd

Stöd på olika arenor

Föräldraskapsstöd kan erbjudas på olika sätt och på de arenor där föräldrar finns. Verksamheter som arbetar föräldraskapsstödjande är till exempel mödra- och barnhälsovården, familjerådgivningen eller öppna förskolan.

Föräldraskapsstödjande arenor för föräldraskapsstöd - Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd

Manualbaserade program eller metoder

Föräldraskapsstöd kan också erbjudas i form av manualbaserade program som erbjuds inom socialtjänsten, det civila samhället eller genom privata aktörer.  Manualbaserade program eller metoder har en tydlig programteori och är baserade på teoretisk eller terapeutisk grund som exempelvis anknytningsteori eller social inlärningsteori.

Några exempel på program är Alla Barn i Centrum (ABC), Komet och Föräldraskap i Sverige Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, MFoF, har sammanställt en översikt av de program och metoder som är mest använda i Sverige. I den kan yrkesverksamma filtrera fram olika egenskaper för att finna ett passande program.

Sök olika program och metoder för föräldraskapsstöd – MFoF

Vad säger forskningen?

Svenska och internationella studier visar att föräldraskapsstöd har positiva effekter på både föräldrar och barn. Effekterna ses i högre grad hos yngre barn och vid riktade insatser. Stödet kan bidra till ett positivt samspel i familjen och minska bråk och konflikter.

Hälsoekonomiska studier har dessutom visat att det kan åstadkommas till en relativt liten kostnad.

Det finns sammanfattning av de viktigaste resultaten från de senaste årens studier med bland annat information om effekter av manualbaserade program på universell och riktad nivå, av vissa föräldrastrategier och av hembesök inom barnhälsovården med direktlänkar till berörd forskning.

Effekter av föräldraskapsstöd - MFoF

Att bygga ett hållbart föräldraskapsstöd

En effektiv implementering av olika former av föräldraskapsstöd är avgörande för att nå långsiktighet och goda resultat. För att kunna etablera långsiktigt hållbara arbetssätt krävs systematik och uthållighet. Det finns en metod som bygger på sju steg samt en checklista som gör det lättare att göra rätt, både lokalt och regionalt.

Att bygga ett hållbart föräldraskapsstöd - MFoF

Särskilda satsningar inom föräldraskapsstöd

Statsbidrag för föräldraskapsstödjande insatser

Uppdraget att betala ut och följa upp regeringens satsning på förstärkta föräldraskapsstödjande insatser hanteras av MFoF. Medlen ska bidra till ökad och jämlik tillgång till föräldraskapsstöd i hela landet, samt bidra till att förebygga kriminalitet bland barn och unga. MFoF fördelar även verksamhetsbidrag till förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Mer om statsbidrag för föräldraskapsstödjande insatser - MFoF

Brottsförebyggande föräldraskapsstöd

Ett uppdrag som MFoF har är att arbeta med brottsförebyggande föräldraskapsstöd. Målet med arbetet är att bidra till att förebygga barns och ungas brottslighet genom stöd till föräldrar. Uppdraget innefattar exempelvis att tydliggöra föräldraperspektivet i kommunala lägesbilder för utvecklat stöd i föräldraskapet. Det innebär också att asylsökande föräldrar ska erbjudas föräldraskapsstöd under asylprocessen.

Mer om brottsförebyggande föräldraskapsstöd - MFoF

Föräldraskapsstöd i en hederskontext

Ett mål med föräldraskapsstöd är att bidra till ett jämställt föräldraskap. Föräldraskapsstödjande insatser kan, under rätt omständigheter, motverka normer som rättfärdigar hedersrelaterat våld och förtryck och erbjuda alternativ till repressiv uppfostran.

MFoF har uppdraget att främja utvecklingen av våldsförebyggande arbete genom stöd till föräldrar inriktat på familjer i en hederskontext. Det innebär bland annat att tillgängliggöra kunskap från nationell och internationell forskning samt sprida lärande exempel på arbetssätt och metoder för föräldraskapsstöd som syftar till att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck.

Mer om uppdraget föräldraskapsstöd i en hederskontext - MFoF

Småprat om stora frågor – en poddserie

Att prata med barn om svåra frågor kan kännas skrämmande. Hur tar man egentligen upp frågor om rasism och identitet, eller homofobi och hatbrott? Småprat om stora frågor är en poddserie som ger föräldrar råd om hur de kan samtala med barn om de stora, svåra frågorna.

Prenumerera på nyheter och nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på aktuella nyheter och information inom föräldraskapsstöd från Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF)

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Mejla till oss

Skicka ett mejl till nyhetsbrev.KG@socialstyrelsen.se och skriv att du vill bli tillagd som prenumerant.

Så behandlar Socialstyrelsen dina personuppgifter