Kommunikation – att förstå och bli förstådd

I daglig verksamhet är det viktigt att skapa en miljö och ge individuellt stöd så att alla har möjlighet att uttrycka sig och bli förstådda.

Att kommunicera är en grundläggande mänsklig rättighet. Alla kan inte tala, men alla kan kommunicera på något sätt. I daglig verksamhet är det viktigt att skapa en miljö och ge individuellt stöd så att alla har möjlighet att uttrycka sig och bli förstådda, där samspel och kommunikation stimuleras. När en person ges bättre anpassade möjligheter att förstå och uttrycka sig minskar vanligtvis förekomsten av utmanande beteenden.

Filmad föreläsning om funktionell kommunikation med stöd av AKK

Filmen beskriver kommunikationens betydelse, hur man i verksamheter kan stödja kommunikation samt om olika former av alternativ och kompletterande kommunikation. Föreläsare är Marjana Tornmalm, logoped. Filmen är 21 minuter lång.

Syntolkad version av filmen Funktionell kommunikation med stöd av AKK

Reflektionsfrågor

Se gärna filmen tillsammans, till exempel på en arbetsplatsträff, och diskutera reflektionsfrågorna som är kopplade till filmen.

Reflektionsfrågor:

  • Hur ser ni i er verksamhet till att alla kan förstå och göra sig förstådda?
  • Ger ni stöd så att deltagarna kan kommunicera med varandra?

AKK som kommunikationsstöd – Socialstyrelsens utbildningsportal

Webbutbildning om alternativ och kompletterande kommunikation, AKK, som kommunikationsstöd. Syftet med utbildningen är att du ska få kunskaper för att kunna tillämpa AKK på din arbetsplats.

Vi är med-paketet

I Vi är med-paketet finns verktyg som kan användas tillsammans med vuxna personer med flerfunktionsnedsättning för att förbättra kommunikation, aktivitet, samspel och delaktighet.

Vi är med-paktet – Nationellt kompetenscentrum anhöriga

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Att utveckla den dagliga verksamheten, Socialstyrelsen, 2024

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!