Skriften handlar om vad som är viktigt i daglig verksamhet för att personer som står längst från arbetsmarknaden ska kunna behålla sina förmågor utifrån sina egna förutsättningar, men också utveckla nya. Deltagarna ska också få möjlighet att vara delaktiga i samhället. Den vänder sig till chefer och medarbetare i daglig verksamhet, samt handläggare, verksamhetsutvecklare och andra funktioner som daglig verksamhet är beroende av för att kunna hålla god kvalitet. Det kan användas oberoende av i vilken regi den dagliga verksamheten drivs.
Utgiven av: SocialstyrelsenDetta är ett fördjupningsmaterial som utgår ifrån kunskapsstödet Att utveckla den dagliga verksamheten från 2024. Fokus är på daglig verksamhet för personer med de mest omfattande funktionsnedsättningarna, många gånger handlar det om flerfunktionsnedsättning. Kunskapsstödet vänder sig till chefer och medarbetare i daglig verksamhet, handläggare, verksamhetsutvecklare och andra funktioner som daglig verksamhet är beroende av för att kunna hålla god kvalitet.
Utgiven av: SocialstyrelsenKopplat till skriften Att utveckla den dagliga verksamheten finns ett studiehäfte med reflektions- och diskussionsfrågor. Syftet är att stimulera till kompetens- och verksamhetsutveckling. Reflektions- och diskussionsfrågorna kan till exempel användas på APT, temadagar, introduktionsutbildningar eller i studiecirklar på arbetsplatsen.
Utgiven av: SocialstyrelsenFlera publikationer relaterade till FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Utgiven av: Myndigheten för delaktighet, MFDDet här faktabladet beskriver faktorer som främjar fysisk aktivitet och hälsa för personer med IF. En viktigt faktor är betydelsen av att förstå kognitiva begränsningar och hur information kan förmedlas tydligt och begripligt.
Utgiven av: FolkhälsomyndighetenI takt med att andelen äldre med intellektuella funktionsnedsättningar (IF) växer, ökar också behovet av mer kunskap hos så väl personer med IF som hos organisationer, kommuner och beslutsfattare.
Utgiven av: Sveriges Kommuner och Regioner, SKRKunskapsstödet beskriver hur hälsan är ojämlik mellan personer med funktionsnedsättning och personer utan funktionsnedsättning. Det ger förslag på förändrade arbetssätt och inspirerande exempel som kan förbättra hälsan hos personer med funktionsnedsättning.
Utgiven av: Sveriges Kommuner och Regioner, SKRLägesrapporten redogör för tillståndet och utvecklingen inom verksamheter som ger stöd till personer med funktionsnedsättning. Exempel på områden som tas upp i rapporten är psykisk ohälsa, krisberedskap, jämlik vård, kunskap och kompetens.
Utgiven av: SocialstyrelsenKunskapsstödet är tänkt att öka kunskapen om egenvård för att bidra till att hälso- och sjukvårdsåtgärder kan utföras i form av egenvård när det är lämpligt och möjligt för den enskilda. Kunskapsstödet riktar sig till ledning och personal inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS-verksamhet. Stödet syftar till att ge vägledning i arbetet med egenvård.
Utgiven av: SocialstyrelsenVägledningen innehåller exempel ur verkligheten som kan stimulera till lokala diskussioner och aktiviteter, som i sin tur kan utveckla den dagliga verksamheten.
Utgiven av: SocialstyrelsenHåll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.