Om att uppmärksamma barn och unga med funktionsnedsättning i migrationprocessen

Barn och unga i migration som har en funktionsnedsättning är extra utsatta och har svårare än andra att föra sin egen talan. Att upptäcka barnets eller ungdomens funktionsnedsättning tidigt är viktigt för att kunna ge rätt stöd.

Barn och unga med funktionsnedsättning som befinner sig i migrationsprocessen riskerar att inte få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda. Studier visar att barn och unga med funktionsnedsättning, som befinner sig på flykt till följd av väpnade konflikter, humanitära- eller naturkatastrofer eller andra nödsituationer, ofta göms undan och inte får tillgång till stödinsatser på samma villkor som andra barn och unga.

Rätt stöd främjar barnets hälsa

Det är värdefullt att tidigt identifiera behov hos barnet för att kunna ge rätt stöd eftersom det främjar barnets hälsa och minskar komplikationer. Det ger också omgivningen möjlighet att bemöta barnet med hänsyn till barnets svårigheter.

Ökad risk att utsättas för våld

Forskning visar på en ökad risk för att utsättas för våld och övergrepp när det gäller att vara barn eller ung med en funktionsnedsättning och samtidigt befinna sig i en migrationsprocess. Alla tre förhållanden; att vara barn eller ungdom, ha en funktionsnedsättning och befinna sig i migration, medför dessutom var och en för sig en ökad svårighet att själv kunna föra sin egen talan och påtala eller strida för sina rättigheter. Att vara flicka i en liknande situation medför ytterligare risker.

Tre frågor – Stöd för att uppmärksamma barn och unga med funktionsnedsättning i socialtjänstens möten med familjer i migrationsprocessen

Ett stöd för möten mellan handläggare och familjer i migrationsprocessen. Syftet med de tre frågorna är att få en bild av om familjen har behov av stöd och insatser för barn och unga med funktionsnedsättning.

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Proposition 2017/18:186 Inkorporering av FN:s konvention om barnets rättigheter, Regeringskansliet, 2017
Proposition 2016/17:188 Nytt mål och inriktning för funktionshinderspolitiken, Regeringskansliet, 2016

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.