Ansvar för det förebyggande arbetet inom hälso- och sjukvården

Primärvården har en viktig roll i det förebyggande arbetet på befolkningsnivå, givet närheten till människors vardag. En stor del av det arbetet sker utanför hälso- och sjukvården, eftersom primärvården även ska vara delaktig i samarbete med skola, civilsamhälle, företagshälsovård med mera.

Skolans ansvar – elevhälsan

När skollagen (2010:800) trädde i kraft den 1 juli 2011, så samlades skolhälsovården, den särskilda elevvården och de specialpedagogiska insatserna i en samlad elevhälsa. Elevhälsan omfattar medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser. Elevhälsa ska finnas för elever i förskoleklass, grundskola, grundsärskola, sameskola, specialskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola.

Det är huvudmannen som ansvarar för att alla elever har tillgång till elevhälsa i den omfattning som de har rätt till enligt skollagen.

Av 2 kap. 25 § i skollagen framgår bland annat att elevhälsan främst ska vara förebyggande och hälsofrämjande. Elevhälsan ska omfatta medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser. För de medicinska insatserna ska det finnas tillgång till skolläkare och skolsköterska. Eleverna ska också ha tillgång till psykolog och kurator samt personal med specialpedagogisk kompetens.

Läs mer om elevhälsa under temat Elevhälsan

Primärvårdens ansvar

Av 2 kap. 1 § hälso- och sjukvårdslagen (2017:30), HSL, framgår att det med hälso- och sjukvård bland annat avses åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador. Hälso- och sjukvården ska arbeta för att förebygga ohälsa (3 kap. 2 § HSL).

Regionen ansvarar för att erbjuda en god hälso- och sjukvård åt den som är bosatt inom regionen (8 kap. 1 § HSL) Primärvårdens ansvar som en del av regionens hälso- och sjukvård är inte reglerat i detalj. Det anges i definitionen av primärvård i 2 kap. 6 § HSL att primärvården svarar för behovet av förebyggande arbete och rehabilitering som inte kräver sjukhusens medicinska och tekniska resurser eller annan särskild kompetens.

Det kan alltså skilja sig åt vad som hanteras i primärvården och i andra verksamheter från region till region. Sedan den 1 juli 2021 finns dock lite tydligare reglering om primärvårdens grunduppdrag i 13 a kap. HSL. Där anges bland annat att regioner och kommuner inom ramen för verksamhet som utgör primärvård särskilt ska tillhandahålla förebyggande insatser utifrån såväl befolkningens behov som patientens individuella behov och förutsättningar.

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Skollag (2010:800), Riksdagen
Hälso- och sjukvårdslag (2017:30), Riksdagen

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!